Maribor

O novih podražitvah v Mariboru bodo odločali v četrtek

Petra Zemljič, 19.06.23 ob 10:07

Pred mestnimi svetniki predlog novih podražitev: mestni avtobus, odvoz odpadkov, vodarina, grobnine …

O novih podražitvah v Mariboru bodo odločali v četrtek

Mariboru se obetajo nove podražitve. Višje so cene vrtcev, vstopnin v športne objekte, odvajanja odpadnih voda in parkirnin, zdaj pa mestna uprava načrtuje še dvig cen vodarine, odvoza odpadkov in pogrebnih storitev. Prav tako bodo mestni svetniki 22. junija odločali še o višjih cenah avtobusnih prevozov in vožnje z gondolo.

Dražji odvoz bioloških odpadkov

Dražji se bo torej odvoz odpadkov. Za zdaj pri Snagi predvidevajo, da bi se cena po 1.1.2024 za 120-litrsko posodo pri te tri tedenskem odvozu komunalnih odpadkov cena iz 1,42 evra dvignila na 12,58 evrov. Zaradi večje rasti stroškov, utemeljujejo v Snagi, pa naj bi se kar za 81,7 odstotka podražil odvoz bioloških odpadkov, cena odvoza 120-litrske rjave posode naj bi se namreč s sedanjih 2,9 evra dvignila na kar 5,27 evra. Dražja naj bi bila po novem tudi vodarina, zaradi dviga cen električne energije, višji stroškov črpanja vode in materiala ter dela, se bo dvignila za dobrih osem odstotkov.

Predvidoma dražje bodo tudi storitve Pogrebnega podjetja. Kot predlagajo, bi se povišala grobnina za enojni grob na letnem nivoju, in sicer iz 22,80 na 30,42 evrov. Dražje bi bile tudi pogrebne storitve, podražila pa si tako klasični kot žarni pokop. Kot še pojasnjujejo v Pogrebnem podjetju Maribor, so grobnine v Mariboru med najnižjimi v Sloveniji in so bile kljub dvigu vseh stroškov za vzdrževanje in urejanje pokopališč nespremenjene od leta 2020.

Dražji avtobus

Kot smo že poročali, naj bi po novem vozna karta v preprodaji za eno vožnjo stala 1,30 evra, prej en evro, vožnja, kupljena pri vozniku pa bi ostala enaka, to je dva evra. Mesečna vozovnica bi po novem stala 36 evrov (prej 30), šolska mesečna vozovnica pa 19,20 evra (prej 16). Kot utemeljujejo dvig cen v Marpromu, se razlogi skrivajo v potrebah po investicijskem vlaganju, višjih stroških najemnin programske opreme, zavarovanja, najemnine vozil, amortizacije, nadalje v poostrenih okoljevarstvenih in drugih predpisih glede nabave vozil ter v dvigu cen energentov, materiala, storitev in dela.

Bi pa se veljavnost karte podaljšala 60 na 75 minut.  Otroci do šest let imajo še vedno brezplačen prevoz, prav tako ni povišanja cen za otroke od šest do 15 let.

Predvidoma dražja pa bo s 1. julijem tudi gondola. Mestni svet bo namreč obravnaval izvzem gondole iz sistema izbirne gospodarske javne službe, s čimer bi Marprom to dejavnost izvajal kot tržno dejavnost.  Kot so tam že neuradno napovedali, da bi cene vozovnic dvignili.