Maribor kot zadnji začel priprave. Športni direktor Oliver Bogatinov ima že zdaj veliko dela v pestrem letu. Reneju Miheliču pogodbe ni podaljšal, ker je pozicija zapolnjena. Alexandru Cretu ni prišel na trening, ker čaka na prestop, govorice tudi o Kenanu Piriću. Mauro Camoranesi moštva še ne vodi, ker je bil v stiku z okuženo osebo, sam ima dva negativna izvida na koronavirus. Štiri močne tekme v Turčiji, nadaljevanje prvenstva v Domžalah 10. februarja.

Maribor je z zimskimi pripravami pred nadaljevanjem sezone, ki se okvirno za vijoličaste nadaljuje 10. februarja v Domžalah, začel zadnji. »Ker so si igralci daljši počitek zaslužili,« je v Ljudskem vrtu pred prvim treningom povedal športni direktor Oliver Bogatinov. In takoj pojasnil, da trener Mauro Camoranesi še ne vodi vodilnega moštva lige, ker je bil v stiku z okuženo osebo. »Je v Mariboru v samoizolaciji, dva njegova testa na covid-19 sta bila negativna. Upam, da se nam bo pridružil v treh, štirih dnevih.«

 Camoranesi ni bil edini manjkajoči. Bogatinov je imel (marsi)kaj povedati, spisek tem, vprašanj in sprememb ni bil kratek. Rok Kronaveter preboleva koronavirus, a kot smo izvedeli brez težav, medtem ko Alexandra Cretuja sploh še ni bilo v Maribor. Zakaj? Ker išče prestop in očitno naseda lažnim novicam. Po predčasnem odhodu Mitje Vilerja, ki je po medsebojnem preklicu pogodbe nato podpisal za Koper, se je iztekla pogodba Reneju Miheliču, ki je odšel po Bogatinovih besedah bolj zaradi prezapolnjenega števila nogometašev na sredini igrišča kot zaradi njegovega nogometnega znanja. Je pa pri njemu bil v pisarni tudi Rene Krhin, ampak pred štirimi meseci.

Menjava za Vilerja: Argentinec z italijanskim potnim listom

Bogatinov je podrobno in odkrito odgovarjal na kadrovska vprašanja, povezana z omembami prestopov ne le Cretuja, temveč tudi s prihodnostjo Kenana Pirića in morebitnim prihod Krhina. Tudi sicer čaka Bogatinova v letošnjem letu precej del, saj kar enajstim nogometašem poteče pogodba (med njimi Denis Klinar, Luka Uskoković, Jasmin Handanović, Luka Koblar, Rok Kronaveter).

Toda Bogatinov ne tuhta zgolj o sedanjem kadru in odhodih, temveč tudi o okrepitvah. »Pogovori so, kaj bolj konkretnega pa v tem trenutku še nimamo. Lahko pa zaupam, da smo že zelo blizu dogovora za menjavo Mitje Vilerja, naj bi prišel Argentinec z italijanskim potnim listom. Ampak več ne bom, dokler se stvar ne realizira. Tu smo najbližje, da bi bili vsaj do odhoda v Turčiji tudi vi s tem seznanjeni.«

Preveč neznank za kaj bolj konkretnega

Športni direktor ni želel prejudicirati, kakšna bo prihodnost nogometašev, ki jim potečejo pogodbe. »Eno so vizija, želje in plani, nekaj pa, kar pokažejo fantje na igrišču. Vedno želim biti odprt, da me fantje presenetijo. Situacija je taka, da enajstim poteče pogodba, danes težko kaj konkretnega ponudim glede na toliko neznank, ki jih imamo. Ne le v klubu, ampak tudi stanja v državi.«

 Kader je bil na prvem treningu v primerjavi z zadnjo tekmo z Aluminijem manjši za dve imeni. Viler je odhod sporočil že konec leta in se dogovoril s Koprom, medtem ko je Miheliču pogodba s koncem leta potekla. »Težko podaljšamo pogodbo pri tako širokem kadru in glede nato, da imamo kar zapolnjeno njegovo mesto. Bolj je odločalo splošno stanje kot nogometni del.«

Cretu bo sankcioniran

»Ne vem, ali se pogovarja s kakšnim klubom,« je Bogatinov odgovoril, kakšne ima informacije glede prestopa Cretuja. Romunu, ki je v Ljudski vrt prišel iz Olimpije pred tremi leti, v letošnji sezoni pa je igral na dvanajstih tekmah, kjer je osemkrat začel, pogodba kot številnim poteče konec junija.

Toda zanj v klub uradna ponudba ni prišla. »Tudi sam se kdaj čudim, lahko pa povem, da ga ni na prvem treningu. Morda si je vzel čas za razmislek o ponudbah, ki jih ima.« Športni direktor je, kot je dodal, želel biti satiričen, ker se veliko piše, realizirano pa je bolj malo.

Tako je tudi bral o tem, kam vse naj bi odšel vratar Kenan Pirić. Po prihodu Ažbeta Juga ni dobil več priložnosti v golu. »Bral sem veliko o Anderlechtu, Nantesu, Fenerbahčeju. Zagotavljam pa, da noben od teh klubov o tem ne ve nič. Morda smo vsi žrtev moči spuščanja lažnih novic. Fantom želim najboljše, z lažnimi novicami se dela škoda predvsem njim. Ljudje morajo ločiti, kar je prava informacija in kaj ne.«

Kot Trumpovi podporniki

Zlasti to velja za ljudje, ki se smukajo okrog Cretuja. »Zagotovo sem prepričan, da z mano ti ljudje niso bili na vezi. Verjamem, da je zmeden, morda igra izsiljevanje, morda pa res ni vedel, da je danes prvi trening? Deluje mi, da želi kaj izsiliti ali dokazati, ampak ne vem, kaj bi to bilo. Pokazal je le, da je padel pod vpliv. Nočem v politiko, ampak kot Trumpovi podporniki

Interni akti kluba so jasno definirani, ko gre za neupravičeno odsotnost s treningov, tako da bo, kot je napovedal Bogatinov, »nekaj malega Cretuja zabolelo«. Sicer pa so bili v klubu doslej z njim zelo zadovoljni, nenazadnje je jeseni dobil priložnost tudi v romunski reprezentanci v ligi narodov.

Bo Krhin prišel v Maribor?

Glede na odhod Miheliča in vprašanje prihodnosti Roka Kronavetra se poraja vprašanje, ali se bo v Ljudski vrt nemara vrnil Rene Krhin. Nazadnje je bil v Nantesu, a je od njegove zadnje tekme že skoraj leto dni, vmes je pa ostal brez kluba.

»Odkrito lahko povem, da sem ga imel v pisarni že pred štirimi meseci, torej že v prvem možnem prestopnem roku. Želel sem vedeti, kako razmišlja, kaj želi in kakšni so njegovi načrti in mu odkrito povedal, da mu nudimo možnost, če si želi zaigrati v Sloveniji.« Od takrat Krhin, ki nikoli ni zaigral za člansko moštvo Maribora, saj je kot mlad najstnik odšel v Inter, ni bil več pri Bogatinovu.

Športni direktor je ob koncu lanskega leta nekoliko pičil v intervjuju za klubsko spletno stran mladega branilca Luko Koblarja, ko si je kot novoletno željo zaželel njegov bolj profesionalen odnos do dela in manj ubadanja s socialnimi mediji ter oblačili. Se mu je želja izpolnila? »Pogledal sem si GPS podatke s treningov, če je oddelal svoje in upam, da bo v Turčiji to opazno.«

Dva že poškodovana

Sicer pa je napadalec Jan Mlakar povedal, da je igralcem ustrezalo, ker so bili za razliko od konkurence malo dlje doma. »Program od kondicijskega trenerja smo dobili, ležali nismo. Dobro je, da si glava spočije.«

 Nogometaši so delali po individualnem programu in resno poprijeli za delo. »Kar dokazujeta dve poškodbi: Denis Klinar in Špiro Peričić je razkril Bogatinov. Preglavice povzroča meniskus Klinarja, kar pomeni, da bo odsoten skoraj mesec dni, na desni strani pa se bo suspendirani Martin Milec vrnil šele konec marca. Zato bo priložnost na pripravah ob Felipeju Santosu dobival Mirko Mutavčič, mladi reprezentant in up mariborske šole.

Navijači na stadionu konec maja?

»Prilagajamo se situaciji, poskušamo biti optimistični, težko pa karkoli napovemo,« je Bogatinov odgovoril, kdaj pričakuje spet navijače na stadionih. »Nimam pa občutka, da smo na čem boljšem, neko upanje nam daje cepivo. Premier je jasno povedal, do kdaj bo tako, kako je. Upam pa, da bodo konec maja že navijači na tribunah.

Je Maribor (še večji) favorit?

Pri Olimpiji so medtem zamenjali trenerja, Dina Skenderja je zamenjal Goran Stanković, ki je vodil Tabor Sežano. Odhajajo tudi številni igralci, ali to pomeni, da je Maribor (še) večji favorit za naslov? »Težko komentiram, fantje so motivirani, pirpravili se bomo najbolje, da lahko dokažemo, da ne spadamo slučajno na vrh lestvice.« Maribor ima z 38 točkami tri točke prednosti pred Olimpijo in pet pred Muro.

V Turčiji štirje tekmeci

Vijoličasti bodo do 20. januarja v Mariboru, nato pa odhajajo za dvanajst dni v Turčijo, kjer bodo odigrali štiri tekme. Prvi nasprotnik za 22. januarja še ni potrjen, nato pa sledijo dvoboji s Šahtarjem (25. januar), Crveno zvezdo (28. januar) in Ludogorcem (31. januar).