Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in Iztok Polanič, predsednik uprave Pomgrada, d.d., sta danes v izpraznjenih prostorih nekdanje Knjižnice Rotovž podpisala pogodbo za izvedbo gradbeno obrtniških del za Center Rotovž. Arsenovič je ob podpisu pogodbe poudaril, da so danes storili še zadnji korak v procesu od ideje, dobre priprave in izvedbe, neprespanih noči in dobrega dela sodelavcev ter ostalih vključenih, ki so ta projekt ves čas podpirali. “Uvedbo v delo bomo opravili januarja, upam, da bo gradnja za stanovalce, promet in ostale izzive potekala čim bolj nemoteno. Želim si tudi potrpljenja. Sicer pa se končuje Vojašniški trg, urejen je Glavni trg, projektira se Slomškov trg, v letu 2022 gre v obnovo tudi nabrežje reke Drave. Več kot potrebno je, da pride takšno srce mesta, ki povezuje vse mogoče kulture, znanja in vse generacije. Mogoče nekoliko arhitekturno skrit Rotovški trg bo postal odprt v Lekarniško in Gosposko ulico in povezal ljudi.”

Iztok Polanič, predsednik uprave Pomgrada, d.d., je dejal, da danes ni samo pomemben dan za Mestno občino Maribor, ampak za vse, ki radi zahajajo v to bogato mesto z bogato tradicijo. “Ta projekt samo še dodatno potrjuje, da tam, kjer so pravi ljudje na pravih mestih so možne pozitivne zgodbe. Prepričan sem, da bomo ta projekt izpeljali v skladu z začrtano dinamiko ter s kvaliteto, ki se od nas pričakuje.” Pomurski gradbinec je bil skupaj s podjetjem Gic Gradnje kot najugodnejši ponudnik izbran med sedmimi oddanimi ponudbami in bo projekt zgradil za slabih 19 milijonov evrov.

Gregor Reichenberg: iz Gosposke ulice bo moč priti na Lekarniško ulico

Podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg je povedal, da bodo v okviru projekta v celoti odstranili objekt na vzhodnem delu trga, prav tako prostore nekdanje knjižnice do kleti. Obokana klet deloma ostaja. Odstranjene bo tudi veliko zemlje sredi trga. Urbanistično smo skušali projekt širše vpeti. Poleg historične povezave Slomškovega in Glavnega trga čez Rotovški trg smo vzpostavili še povezavo v smeri vzhod – zahod, torej iz Gosposke ulice bo moč priti na Lekarniško ulico. Stičišče dveh novih osi bo predstavljal nov Rotovški trg.

V času del prometni režim na Slomškovem trgu ne bo bistveno spremenjen, ko pa bomo uspeli zgraditi vsaj eno od dveh načrtovanih garaž, pa želimo Slomškov trg zapreti za promet.

“Pričakujem, da bomo nekaj našli pod zemljo. Karkoli bo že to, je delček zgodovine našega mesta” Uvedba v delo bo stekla januarja, sledijo rušitvena dela, izkopi in gradnja. “V času del prometni režim na Slomškovem trgu ne bo bistveno spremenjen, ko pa bomo uspeli zgraditi vsaj eno od dveh načrtovanih garaž, pa želimo Slomškov trg zapreti za promet. Garaža pod Ljudskim vrtom je v spremembi prostorskega akta, garaža pod Glavnim trgom pa gre v projektiranje v naslednjem letu,” je še dodal Reichenberg.

Na Rotovškem trgu ostaja le Pionirska knjižnica

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak ni skrivala veselja, da se po vseh letih obljub končno začenja gradnja. Iz osrednje knjižnice so bolj ali manj vse že preselili na začasne lokacije, ostaja le Pionirska knjižnica, a če ne bo mogoče stoodstotno varno delovanje v času del, bo potrebno poskrbeti tudi za njeno selitev.

Projekt Center Rotovž bo sofinanciralo Ministrstvo za kulturo

Znano je, da je Ministrstvo za kulturo Mestni občini Maribor odobrilo sofinanciranje projekta Center Rotovž v višini do 12,7 milijona evrov. Celotna investicija je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. Z izgradnjo centra bodo rešili prostorsko problematiko osrednje mariborske mestne knjižnice, obenem pa ustvarili prostorske pogoje za kulturne vsebine moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks. Center ne bo le rešitev desetletja pereče prostorske in s tem razvojne problematike osrednje mestne knjižnice, temveč se z umeščanjem dela Umetnostne galerije Maribor v Center Rotovž naglaša polje moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, za katere je bil v času Evropske prestolnice kulture 2012 predviden, a nikoli zgrajen center MAKS. Prav tako bo v Center Rotovž umeščen art kino, s čimer bo v Mariboru in okolici nastalo nujno potrebno sodobno ustvarjalno in prezentacijsko središče avdiovizualnih vsebin, je ministrstvo navedlo v obrazložitvi sklepa.

Mestna občina Maribor je v vlogi opozorila, da so bili pogoji za delo Knjižnice Rotovž tako slabi, da je bilo treba zaradi zagotovitve varnosti in zdravja zaposlenih prostore knjižnice izprazniti, na novi lokaciji pa knjižnica sicer deluje, a v zelo okrnjeni obliki. V Mariboru obenem nimajo primernega prostora za prezentacijo moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, prav tako ne sodobnega ustvarjalnega in prezentacijskega središča avdiovizualnih vsebin.