Ta vikend v Mariboru poteka prvi Festival rokodelcev, ki si prizadeva povezati rokodelce, predstaviti njihova znanja in izdelke ter obogatiti kulturno-umetnostno vzgojo v mestu. Festival želi ohraniti kulturno dediščino in predstaviti rokodelska znanja širši javnosti, zlasti otrokom in mladim.

Na festivalu bodo skozi sodelovanje z rokodelci izpostavili tri tematske sklope, ki jih bodo obiskovalci lahko spoznali. Petek je posvečen kovini, steklu in lesu, sobota bo osredotočena na tekstil, volno in mehke igrače, nedelja pa bo namenjena kamnu, glini in kulinariki.

Festival poudarja tako rokodelce in obrtnike, ki spodbujajo ohranjanje starih rokodelskih znanj in izdelkov kulturne dediščine, kot tiste, ki ročne spretnosti, tehnologijo ali metode dela uporabljajo na sodoben način in ustvarjajo sodobnejše unikatne izdelke.

Več si lahko preberete na spletni strani Festival Rokodelcev ali na tej povezavi.

Želijo spodbuditi šolske ustanove, da bi z rokodelci vzpostavili dolgoročna sodelovanja ter izbrane strokovnjake še pogosteje povabili v šole. Na tak način tudi po festivalu spodbujajo ozaveščanje in širjenje znanja o  rokodelskih poklicih, in tako pripomorejo k ohranitvi  in ponovni popularizaciji kulturne dediščine.