Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je včeraj z glavnim partnerjem, Novo KBM, organiziral edinstven kolesarski dogodek, imenovan Zlati krog, v okviru katerega so udeleženci zbirali sredstva za Fundacijo Primoža Rogliča. 250 prijavljenih kolesarjev je od Maribora do Ptuja in nato nazaj prek Vurberka v Maribor kolesarilo z olimpijskim prvakom, najbolj pogumni so se z njim pomerili tudi v klanec. Navdušence nad kolesarjenjem pa je v popoldanskih urah pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Roglič se je z ljubitelji kolesarstva in navijači zapeljal od Maribora do Ptuja, po vrnitvi v Maribora pa je na Trgu Leona Štuklja potekala dražba nekaterih dragocenih predmetov olimpijskega zmagovalca v vožnji na čas iz Tokia in trikratnega zmagovalca Dirke po Španiji (kolesarskega dresa z dirke Tour de France, kolesarske majice, bidona in kompleta prestižnih ročnih ur). Zbrani so si lahko ogledali Rogličevo olimpijsko kolajno in njegovo kolo.

Fundacija Primoža Rogliča podpira mladoletne športnike iz socialno šibkih okolij, zbrana sredstva pa v glavnem namenja za nakup koles in čelad za otroke. Zbrana sredstva z dražbe, šlo je za 15.000 evrov, je Roglič, kot je javno povedal, podvojil. Celoten izkupiček, prek 30.000 evrov, ki se je stekel iz prijavnin in dobrodelne dražbe, je tako namenjen Fundaciji Primoža Rogliča.

»Ponosni smo na sodelovanje s Primožem in Loro, saj nas povezujejo skupne vrednote – ambicija biti najboljši, profesionalen odnos in zaupanje. Našim poslovnim partnerjem in strankam smo omogočili ekskluzivno doživetje, saj so v družbi olimpijskega prvaka prekolesarili več kot 60 kilometrov dolgo traso, skupaj pa smo prispevali k razvoju kolesarstva in podpori mladih kolesarskih upov, ki jih prek Fundacije Primoža Rogliča spodbujata tudi Lora in Primož. Tudi na tak način v Novi KBM ustvarjamo najboljše zglede in gradimo na dolgoročnih učinkih,« je povedal predsednik uprave Nove KBM John Denhof.

V Dupleku je Roglič znotraj Zlatega kroga odpeljal še hitri krog

Na približno 70 kilometrov dolgo pot so se kolesarji v družbi Rogliča podali s Trga Leona Štuklja, se nato zapeljali skozi Hoče, Starše, Ptuj, čez Vurberk mimo Grajene do Dvorjan, kjer je, nasproti pokopališča, Občina Duplek poskrbela za okrepčevalno točko za kolesarje. Od tam se je precej kolesarjev s Primožem Rogličem odpeljalo na tako imenovani hitri krog. Trasa tega je potekala od Dvorjan v smeri Maribora, pred občinsko zgradbo v hrib skozi Ciglence, na Žikarce, po Koreni do Vurberka in po hribu ponovno do Dvorjan. Tam se je karavani priključila večja skupina in se skupaj odpeljala do Maribora.

Ob trasi proge v dupleški občini je bilo pravo navijaško vzdušje, saj so številni domačini in obiskovalci vzpodbujali in pozdravljali kolesarje. Pri organizaciji dogodka je sodelovalo več kot 40 prostovoljcev in predstavnikov društev v občini.

Veliko pozornosti je vzbudilo najdaljše slovensko kolo

Veliko pozornosti je včeraj v Dupleku vzbudilo najdaljše kolo, ki so ga izdelali v Prostovoljnem gasilskem društvu Zlatoličje, z njim pa so se ob gasilcih iz občine Starše zapeljali tudi člani dupleškega društva Ohranimo naravo čisto. “Z gasilci iz Zlatoličja naše društvo dobro sodeluje. Poleti smo plavali čez Dravo in se na njihovo povabilo udeležili vaških iger, zdaj pa smo jih povabili v Duplek. Z velikim kolesom smo se zapeljali od Zgornjega Dupleka do našega navijaškega mesta ob občinski zgradbi,” nam je povedal Borut Ludvik, predsednik društva Ohranimo naravo čisto. Ob tem so s starodobnimi kolesi sodelovali člani društva Oldtimer Duplek, predstavniki Turističnega društva Duplek z Dupleško mornarico in Lukasovi frajtonarji.

V PGD Zlatoličje so najdaljše slovensko kolo v dolžini 6,20 metrov, s katerim se lahko pelje devet ljudi, izdelali leta 1994 na pobudo že pokojnega Andreja Sagadina. “Ideja je bila, da izdelamo kolo za eno gasilsko desetino. To smo tudi storili, kolo pa zdaj uporabljamo za različne priložnosti; za proslave, tekmovanja in podobno. Šlo naj bi za uradno najdaljše kolo v Sloveniji, na Primorskem je sicer podobno, vendar se lahko z njim zapelje le osem ljudi,” pravi Jernej Žirovnik, podpoveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Zlatoličje.

Kolesarskemu asu Primožu Rogliču je sicer danes predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.