V prenovljenem hotelu Habakuk pod Pohorjem je Relax turizem, največji slovenski organizator počitnic, v sodelovanju s predstavniki hrvaškega turizma predstavil bisere hrvaške obale ter njenega zaledja: Makarsko riviero in Zabiokovolje ter njihovo turistično ponudbo. Makarska riviera, ki se nahaja med Splitom in Dubrovnikom, je delček srca Dalmacije za nepozabne počitnice. Spletena je  iz slikovitih naselij, razpetih vzdolž približno šestdeset kilometrov dolge obale od Brele do Gradaca.

Foto: Mediaspeed

Na hrvaško obalo so popeljali več kot 120 tisoč slovenskih gostov

Relax, ki je na tržišču prisoten že več kot 30 let, je v lanskem letu organiziral počitnice in potovanja na hrvaški obali za več kot 120 tisoč slovenskih gostov. “Z Makarsko riviero sodelujemo že več kot 25 let, za nas je zelo pomembna, saj je lahko dostopna. Le pet ur vožnje po avtocesti iz Slovenije traja da se pripeljemo do 60 kilometrov čudovite prodnate blaže, kristalno čistega morja in borovcev, ki segajo vse do morja. Turiste prepričajo Biokovo, kulisa, ki se dviga skorajda s plaž, dalmatinska mesta, kot so Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Igrane, Drvenik, Živogošće, Gradac, Makarska, … s svojimi promenadami, ribiške vasice in še marsikaj drugega. Lahko rečemo, da je to Mediteran, kot je nekoč bil,” je povedal Jože Režonja, direktor odnosov z javnostmi na Relax turizmu. Ta destinacija je idealna za aktivne počitnice, saj je v neokrnjeni naravi nešteto pohodniških in kolesarskih poti.

“Spodaj je morje, zgoraj v Biokovu pa se začne turizem v nebesih”

Naravni park Biokovo je bistven del turistične ponudbe v Makarski rivieri. Skywalk, nebeško sprehajališče, je priljubljena destinacija mnogih turistov, ki ponuja cerkve »v nebesih«, edinstveno floro in favno, milijone let stare kamnine, počivališča, gorske poti in postojanke, pohodniške poti in sodobne predstavitvene centre. V naročju Biokova pa se nahaja Zabiokovlje. Tam lahko obiščete Vrgorac, rojstno mesto velikega hrvaškega pesnika Tina Ujevića, domovino pršuta in jagod, in Imotski, mesto z dvema slavnima naravnima biseroma – Modrim in Rdečim jezerom in še mnogo več. “Spodaj je morje, zgoraj v Biokovu pa se začne turizem v nebesih.”

Foto: Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Režonja dodaja, da Slovenci na omenjeno destinacijo potujemo v vse večjem številu. “Če gre 800 tisoč Slovencev na hrvaško obalo, jih je vsaj polovica v Istri in Kvarnerju, zelo pa raste delež slovenskih gostov v hotelih in zasebnih namestitvah v Makarski rivieri. Na Biokovu pa  je vse več aktivnih turistov, ki se odločajo za pohodništvo, kolesarjenje in še marsikaj drugega.” Na vprašanje, za koliko so se podražile počitnice na Hrvaškem, Režonja odgovori: “V naših katalogih opažamo, da so letošnje cene počitnic v primerjavi z lanskim letom višje od 8 do 12 odstotkov.” Med destinacijami, ki jih na novo uvajajo, sta bila v lanskem letu najpopularnejša Zanzibar in Dubaj, letos je to Oman. Vse bolj pa razvijajo tako imenovani incoming v Slovenijo, torej prihod tujih gostov iz tujine v Slovenijo. Za zdaj prevladujejo turisti iz Srbije, Češke in Nizozemske.

Park Biokovo je prejel prestižno nagrado za izjemen prispevek k turizmu

Dr. Ivo Mravičić, direktor turistične organizacije Tučepi, je poudaril, da je Makarska riviera na eni strani primerna za družine z otroki, na drugi strani pa ponuja veliko rekreativnih vsebin, tako imenovane aktivne počitnice, ki so v Sloveniji zelo dobro poznane. Davor Andrijašević, vodja in organizator turističnih dogodkov na Makarski rivieri, je dejal, da ima vsako mesto posebej bogat program kulturnih, družabnih in zabavnih dogodkov z vrhunskimi glasbenimi izvajalci, in to tako v času glavne sezone kot tudi sicer. Še posebej je omenil Dneve kralja Arturja, ki jih organizirajo v avgustu v vasici Igrane. Tonći Lalić, vodja marketinga in promocijskih aktivnosti turistične organizacije Makarska in član gorske reševalne službe, je povedal, da Makarska skozi vse leto ponuja veliko dogajanja, zlasti koncertov za mlade, in da imajo zelo dobre pogoje za športni turizem. V gorovju Biokovo ima gorska reševalna služba letno okoli 40 akcij reševanja, pri čemer so stoodstotno uspešni, sodelujejo tudi z gorskimi reševalci iz Slovenije. Ante Jurišić, direktor turistične organizacije Baška Voda, je dejal, da turisti na dopustu na Makarski rivieri, ker prihaja do mešanja svežega morskega in planinskega zraka, ponovno oživijo. Ružana Kovač, vodja marketinga in promocijskih aktivnosti v Parku prirode Biokovo, ter Slavo Jakša, direktor omenjenega parka, sta poudarila pomen skupnega nastopa in predstavitve turističnih organizacij v Sloveniji in spomnila, da ima Biokovo status naravnega parka že več kot 42 let, v lanskem letu jih je obiskovalo več kot 200 tisoč turistov. Park je v letu 2021 prejel nagrado „Anton Štifanić“ za izjemen prispevek k turizmu. Ante Madir, direktor oddelka blagovne znamke Hrvatski pršut, pa je dejal, da ima trenutno Hrvaška štiri vrste zaščitenih pršutov. Od tistih v Sloveniji in drugod po Evropi pa se razlikujejo po tem, da so dimljeni.

Foto: Mediaspeed

Po uradni predstavitvi je sledilo sproščeno druženje s sodelujočimi ob dobrotah Makarske riviere, zvečer pa v Festivalni dvorani Lent  zabavno-glasbeni večer. Ob predstavitvi destinacije Makarske Riviere in Zabiokovlja, super promocijskih nagradah, pokušini pršuta, sira, inčunov in dalmatinskih vin sta zbrane zabavali glasbena skupina Avantura in dalmatinska klapa Berulia.