Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor je v zadnjem tednu pripravila kar dva odmevna dogodka. Včeraj, na Dan Evrope, je s svojimi dijaki ta dan počastila z različnimi dejavnostmi, prejšnji petek pa je v Narodnem domu organizirala dobrodelni koncert.

Pozornost trajnostnemu razvoju

Kot nam je povedala Jovita Kancler, je šola tudi ambasadorka Evropskega parlamenta. “Na šoli smo gostili predstavnico EURESA. Iz Bruslja je predaval Petar Mrdović. Predstavil je institucije EU. Dijaki so med seboj tekmovali v poznavanju EU. Nekatere kvize so tudi sami pripravili. Posebno pozornost smo namenili trajnostnemu razvoju. Tako smo na šoli izvedli tudi izmenjevalnico oblačil in delali izdelke iz že uporabljenih predmetov. Preizkušali so se v igrah spomin s tematiko o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah in poznavanju jezikov v EU,” je dejala Jovita Kancler in dodala, da je ob tej priložnosti ravnateljica šole Andreja Zver Dobaj številnim dijakom, ki so sodelovali v Erazmus+učni mobilnosti, podelila tudi potrdila.

Dobrodelni koncert za UP-ornika

Letošnji dobrodelni koncert pa je bil že trideseti po vrsti, izvedli so ga celo dvakrat in so tokrat pomagali društvu UP-ornik. Prvi koncert je bil namenjen predvsem dijakom šole, popoldanskega pa so obiskali dijaki prvih letnikov in zunanji gostje. “Naši dobrodelni koncerti so že tradicija, a so bili zaradi korone tri leta prekinjeni, tako da so številni stalni gostje z veseljem pozdravili našo odločitev in sprejeli naše vabilo. Koncert je bil brezplačen, v UP-ornikovo skrinjico so prostovoljne prispevke donirali predvsem zunanji gostje. Dijaki naše šole bodo z zbiranjem prostovoljnih prispevkov začeli v tem tednu,” nam je povedala Andreja Lep.

 

Odgovornost za sočloveka

Povabili so tudi nekatere dijake, ki so šolo obiskovali kdaj v preteklosti ter že takrat pomagali oblikovati njihove prireditve (Tim Ribič, Mojca Pehant, Niki Kneževič, Zarja Ferlinc, Zala Kores), nekatere goste, ki že od nekdaj podpirajo dobrodelne dejavnosti (Tadej Vesenjak, Leopold I), pa tudi učitelje, ki prav tako že tradicionalno nastopijo s svojo točko na vsakem dobrodelnem koncertu. “V teh letih smo pomagali številnim ljudem, družinam v stiski, zlorabljenim ženskam, invalidom, bolnikom… Tokrat pa smo se odločili pomagati starim ljudem, ki so se znašli na obrobju družbe in so njihove pokojnine preprosto premajhne, da bi lahko sami brez pomoči sočloveka preživeli. In ker je takšen človek, ki najbolje pozna njihovo stisko, naš kolega in prijatelj, smo se odločili zbrana sredstva nameniti UP-orniku, ki ga Boris Krabonja vodi in skrbi, da pridejo zbrana sredstva v prave roke. Želeli smo si, da bi tudi mladi ljudje začutili, da smo vsi odgovorni za sočloveka in da si ob lastni polni skledi ne bi smeli zatiskati oči pred resnico v družbi,” je sklenila Andreja Lep.