Vstopili smo v novo leto. Najprej, drage obiskovalke, dragi obiskovalci, srečnega pa zdravega. In uspešnega. Ter… No. Normalnega. Karkoli že normalno pomeni. Ker na »novo normalnost« se stežka navadimo. Ni najbolj normalna, ne? Že leto 2021 je bilo po svoje nenormalno. Ampak sploh ne nujno v slabem smislu. Eh. Dobili smo prenovljeni Ljudski vrt. Pa superračunalnik. Pa v reklami in seriji smo bili. In še in še.

Za leto 2022 smo vam sicer dali že nekaj kultnih napovedi. Ne mi, temveč baba Vanga, ki nam je žal prerokovala številne naravne katastrofe, Nostradamus pa nam napoveduje inflacijo, težave z umetno inteligenco in res slabo leto za Vladimirja Putina. No, mi ne bomo tako črnogledi, ko gre za napovedi za leto 2022 v Mariboru.

Lent bo zelo, zelo odmeval

Na županskih volitvah… Bo najbrž Saša Arsenovič izvoljen vnovič za župana. Bo? Ne, tega ne moremo vedeti in ne, res ne navijamo. Le ugibamo, mečemo kovanec, ne da bi sploh vedeli, kdo je ali so protikandidati. Zaenkrat še nihče ni iztegnil roke. Ne bo pa šlo zlahka, ne toliko njemu za županski stolček, temveč s samo kampanjo, ki bo dalj časa v luči zlasti parlamentarnih (24. aprila) in predsedniških (med 11. septembrom in 6. novembrom) volitev nezanimiva oziroma neodmevna, na koncu pa bo na volilno nedeljo (20. novembra) na udaru predvsem njegova lista. Koalicije ne bo lahko sestaviti.

Prenova, ki bo odmevala… Prenova Lenta, ki bo vplivala na marsikaj in marsikoga. Najbolj praktično na promet: tako na samo vožnjo v smeri vzhod-zahod, še bolj pa na gnečo na Krekovi, Mladinski, Gregorčičevi. Obenem pa na Festival Lent in še najbolj na volitve kot take. Prenova naj bi bila sicer končana do prihodnjega leta (torej 2023). Kdaj točno se bo začela, še ni znano. A tudi če bodo zapleti, bo Lent precej v ospredju. Bolj, kot bi morda celo pričakovali.

Martinovo? Itak, da bo. Mora bit’.

Vojašniški trg in vinski muzej… Otvoritev je bila sicer načrtovana že za aprila lani (to je 2021, da ne bo pomote) ter nato za sredino novembra, ampak je prišlo do zamika tako zaradi epidemije (dobav) kot električnih priključkov in navezav na prehode. Odprtje bomo dočakali v začetnih mesecih leta, kot so nazadnje dejali na občini. Najbrž bo šlo za precej ceremonialno odprtje, ugibamo, da bo vezano tudi na volitve. Vprašanj o višini obnove in bližnjih objektih bodo, ampak (še) ne bodo odmevala.

Prometna novost… Sprva se bo govorilo o Gregorčičevi ulici, vprašanja pa bodo gotovo tudi o parkirnem režimu, sploh glede na napovedi občine, da bodo okrog Maistrovega trga sčasoma ukinili vsa parkirna mesta. Kaj bo torej z garažo? V letu 2021 bomo dobili to v sklop povolilnih napovedi, ki pa ne bodo zvenele kot obljuba.  In slaba vest? Cona parkiranja se bo še širila. Zakaj to vemo? Iz prakse in izkušenj.

Martinovanje 2022… Če boste obiskal stran Visit Maribor, boste za leto 2022 našli že kar nekaj večjih dogodkov, ki so »zacahnani« v koledar. Saj vemo, Operna noč, rez Stare trte, Festival Maribor… Ampak eno je koledar, drugo pa praksa. Najbolj nas je zabolela še druga odpoved največjega martinovanja na Slovenskem. In po dveh odpadlih izvedbah bomo dočakali najboljše martinovanje sploh. Moramo. Ni druge. Že zato, ker pade 11. 11. 2022 na petek, zato bi si zaslužili skoraj vikend praznovanje in res konkretna imena!

Tavaresovo top slovo

Na olimpijskih igrah… Bomo fejst držali pesti za Ilko Štuhec. Blizu bo. Zelo blizu. Takšen je pač naš občutek. Ker bi se spodobilo, glede nato, da je olimpijske igre leta 2018 v Južni Koreji morala izpustiti. Kot takrat aktualna svetovna prvakinja v smuku (2017), kar je nato, za še malo več ironije, ubranila (2019).

NK Maribor bo… Prvak. Bo? Bo. In ja, preden pomislite, da se hecamo, državni prvak, ja. Pokalni tako ali tako ne more več biti, saj je izpadel že spet v četrtfinalu in že spet proti Domžalam. Ne bo lahko, saj bo že zimski prestopni rok najbrž izdatno vplival na možnosti. Ni pa Maribor edini, Mura je že ostala brez Anteja Šimundže. Ampak bistveno bo, kako bodo tiste manjše tekme. Ni pa nujno, da bo Maribor premagal Olimpijo. Ali Muro? Ne, Muro bo. Bo.

Marcos Tavares… Bo imel top poslovilno tekmo. Če bi bilo idealno, potem bi imel poslovnilo tekmo lahko recimo 14. maja v predzadnjem krogu, ko bo Maribor zadnjič igral v Ljudskem vrtu v tej sezoni (proti Aluminiju). Bo tam res igral s sinom? Ja. V to smo prepričani. Bo res komentiral Romario, kot piše v Legendi? No, v to pa dvomimo.

V znamenju Barade

Tomaž Barada… Bo postal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Tega niti približno ne moremo vedeti in se nam sanja ne, saj niti niso znani še vsi protikandidati. Ampak Barada res redko izgublja. Saj je nenazadnje postal tudi Ikona Maribor24 za 2021 v res težki konkurenci.

Športniki leta… Katja Fain je že skoraj fiks, saj se je letos zares izkazala, prav tako velja to za Ivana Trajkoviča, s katerim smo poleti jokali, ko je v Tokiu res bridko izgubil v boju za bronasto medaljo. Če bo izbran, bo že petič športnik Maribora. Do sedemkratnega rekorderja Tomaža Barade mu sicer še kar nekaj manjka.

Zlata lisica… Da je drugi vikend leta na Pohorju ne bo, zdaj dokončno vemo. Tretja zaporedna prestavitev iz Maribora bo imela posledice ali pa bi jih, če smo iskreni, morala imeti. Pozni posek gozda nad Trikotno jaso je bil začetek, ampak pozen. Maribor bo reagiral, moral bo, sicer bo uspešni odkup zemljišč pod Pohorjem res bolj pirova zmaga.

Kje bo največji oder na Lentu?

Borštnikovo srečanje… Bo letos bolj v ospredju in ukrepi bodo najbrž manj vplivali na vprašanja o tem, če je bil premik v že tako napolnjen osrednji junijski termin smiseln.

Festival Lent… Bo v svoji jubilejni trideseti izvedbi skušal narediti nekaj velikega, presežnega, izstopajočega. Vladimir Rukavina bo z ekipo dalj časa čakal, preden bo vedel, kaj zares lahko ponudi. In v iskanju novega velikega odra ob prenovah (Center Rotovž, promenada Lenta) mu ne bo lahko. Ampak nekaj bodo Lentovci našli.

Sanjski moški… Obeta se nova sezona resničnostnega šova, v katerem so Mariborčanke glasno in odmevno opozorile nase. Ni vrag, da se to ne bi ponovilo še enkrat.