S filmom Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, se filmski večeri iz levega brega selijo še na desnega, v naj kulturno šolo v Mariboru, OŠ Franceta Prešerna.

Poletni filmski večeri na prostem so v Mariboru v zadnjih letih postali zelo priljubljeni in obiskovani. Društvo za razvoj filmske kulture Maribor je obudilo kar nekaj lokacij v središču Maribora, Vetrinjski dvor, Mestni park in v zadnjem času vse bolj priljubljene Minorite na Lentu. Sedaj pa so se odločili, da je potrebno filmsko obuditi še desni breg reke Drave in tako se bo že ta konec tedna odvil Letni kino Tabor. »Obujamo kotičke po mestu, različne mestne četrti in na ta način približamo kakovosten film, slovenski film, širši publiki, s takimi zanimivimi dogodki na prostem, ki so vedno zelo dobro obiskani,« je povedal Rene Puhar iz Društva za razvoj filmske kulture Maribor.

Kultna lokacija je blizu tudi režiserju filma, kot igralski zasedbi

Letni kino Tabor si je za svojo kuliso izbral atrijsko dvorišče Osnovne šole Franceta Prešerna, ki je v preteklosti že gostila filmske večere. » V 50ih in 60ih letih so tukaj že potekali filmski večeri, potem so jih poskušali obuditi še nekajkrat,« je na današnji novinarski konferenci povedala ravnateljici šole Marta Otič. Filmskih večerov pa se spominja tudi igralec Simon Šerbinek, ki je obiskoval to osnovno šolo. »S prijatelji smo zmeraj skakali naokoli in gledali, kje bi lahko najboljše videli film, sem pa tudi prav tukaj na tej osnovni šoli začutil, da bi lahko postal igralec, ko sem vodil šolsko prireditev in začutil posebno vez med občinstvom in sabo.«

Tudi film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, se dogaja v neposredni bližini šole, v nekdanji železničarski koloniji, kjer je svoje otroštvo preživel tudi režiser filma, Marko Naberšnik. Zato je bila izbira lokacije letnega kina na desnem bregu, popolnoma logična. »Čeprav nisva hodila na OŠ Franceta Prešerna, sva z bratom v tem okolišu počela največ bedarij,« je povedala njegova sestra Mateja Naberšnik ter dodala, da je film pomembem spomenik mestu Maribor ter njunemu, kot tudi marsikaterem drugemu otroštvu. In tudi sedaj bi radi film čimbolj približali otrokom. »Veseli smo, da bomo imeli v atriju film,« so si bili enotni učenci Mateo, Lea in Doroteja.

Na projekciji filma prisotni tudi ustvarjalci filma

Film se bo predvajal ta petek, 7. septembra, s pričetkom ob 20. uri, karte pa bodo na voljo od 19. ure naprej. Kar pa zadeva slabšo vremensko napoved, pa se v primeru hudega dežja prestavi na soboto, 8. septembra, če pa vreme zagode še takrat, pa so organizatorji pripravljeni projekcijo preseliti v šolsko telovadnico, čeprav si želijo film predstaviti na prostem, na velikem platnu in v ambientu, ki bo obiskovalcem ostalo v spominu. Organizatorji obljubljajo tudi, da bodo na projekciji filma prisotni nekateri ustvarjalci filma.

Projekt, ki ga je podprla tudi Mestna občina Maribor, je sicer letos enkratni dogodek, a si vsi želijo, da bi ga lahko v prihodnje zastavili bolj na široko.