Na vinogradniški kmetiji Vino Vračko v Grušeni pri Zgornji Kungoti bo jutri, v petek, 10. maja, od 10. ure dalje regijsko srečanje predsednikov vinogradniško-vinarskih društev vinorodne dežele Podravje. Zbrane bodo uvodoma nagovorili Irena Leonida Kropf, direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, Tamara Šnofl, županja občine Kungota, in Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. 

V nadaljevanju sledi predstavitev posameznih vinogradniških društev, nato pa dve zanimivi predavanji. Leonida Gregorič, vodja laboratorijev na mariborskem kmetijsko gozdarskem zavodu, bo predstavila zakonodajne novosti pri označevanju vina, Janja Viher z Zavoda za inovativnost in podjetništvo pa bo govorila o inovativnih turističnih pristopih na ruralnem območju. Ob koncu si bodo sodelujoči na srečanju ogledali vinsko klet Vina Vračko in pokušali njihova odlična vina. 

Nova uredba Evropske unije velja tudi za vinarje 

Evropska unija je namreč, kot nam je pojasnila Leonida Gregorič, izdala novo uredbo, ki določa obvezne informacije o živilih. Med živila spada tudi vino. Tako bodo morali vinarji po novem na etiketo na vinski steklenici navesti dodatne podatke o vinu. "Potrebno je dodati energijsko vrednost in podatke o alergenih. To lahko označijo s pomočjo QR-kode, podobno kot na drugih živilih, ali vrednosti označijo v tabeli. Ker je na etiketi že tako veliko podatkov, vinarjem priporočamo uporabo QR-kode s hranilno vrednostjo in sestavinami v vinu. Njeno izdelavo bodo lahko pridelovalci naročili pri nas v laboratoriju, kjer opravljamo kemične analize," pojasni Gregorič. 

Nova uredba bo za mirna vina veljala za letnik 2024, za peneča vina že z oktobrom lanskega leta, če pa je druga fermentacija potekala kasneje, pa je steklenice potrebno opremiti takoj, ko jih bodo pridelovalci dali na trgu. Uredba velja za tiste proizvajalce vin, ki jih tržijo.