Ravnateljica Osnovne šole Kungota Zdenka Keuc je pred dnevi sprejela učence, ki so se v minulem jesensko-zimskem času izkazali kot odlični športniki. Za njihove športne dosežke (prva tri mesta na državnih šolskih tekmovanjih), trud in delo jim je čestitala, enako je storila tudi županja občine Kungota Tamara Šnofl. Gre za badmintonista Roka Strelca (9. razred) in Roka Haliča (7. razred), gimnastičarja Marka Ferlica (5. razred), deskarja na snegu Evana Tabaka (9. razred) in smučarja Mašo Žižek (8. razred) in Aljaža Ula (9. razred). 

"Da se učenci na šolskih tekmovanjih uvrstijo na državno raven, ni samoumevno. Potrebno je bilo vložiti veliko truda. Vedno jim povem, da je biti prvi v veleslalomu v Sloveniji primerljivo z dosežkom biti prvi v matematiki. Za oboje je poleg talenta potrebnega tudi veliko dela," nam je povedala Zdenka Keuc in dodala, da na šoli tovrstne sprejeme za športnike prirejajo večkrat letno. Zdaj v ospredje prihajajo druga tekmovanja, ki se odvijajo na prostem, na stadionih. Učence, ki se bodo še posebej izkazali na tovrstnih tekmovanjih, bo ravnateljica sprejela konec šolskega leta.

Najboljšim športnikom ob koncu šole Perlahove sfere 

Ob koncu šolskega leta devetošolcem v Kungoti sicer podeljujejo tako imenovane Perlahove sfere. Poimenovane so po Andreju Perlahu, ki se leta 1490 rodil v Svečini v današnji občini Kungota, kasneje je bil dekan medicinske fakultete in rektor dunajske univerze. "Odločili smo se, da bomo skušali tako v vrtcu kot šoli Perlahovo dediščino ohranjati skozi njegovo ime. Najvišje priznanje, ki ga učenec lahko dobi na naši šoli, je Perlahova sfera. Podelimo jo tistim učencem, ki so bili v devetih letih dvakrat med najboljšimi tremi na državnih in mednarodnih tekmovanjih na dveh različnih področjih. Pomembno je tudi, da so s svojim vedenjem prispevali k ogledu naše inštitucije," je pojasnila ravnateljica. Dodaja, da takšna priznanja podeljujejo učencem ne glede na njihov učni uspeh. 

Perlahovo sfero pa ob koncu devetega razreda podelijo še enemu učencu v generaciji, ki se je še posebej izkazal: pomagal sošolcem, bil aktiven na šolskih prireditvah, dogodkih v kraju, ... Skratka, je s svojim družbeno-koristnim delom dal šoli tak pečat, da so si ga zapomnili kot otroka generacije, kot izjemno osebnost.