V jedilnici Osnovne šole Kungota bo to sredo, 10. januarja, od 16.00 do 17.30 poklicna tržnica, na kateri se bodo predstavile srednje šole iz okolice Maribora, karierni centri in izobraževalni zavodi. Svojo udeležbo je napovedalo 21 šol, med njimi vse mariborske gimnazije, večina srednjih šol, prisotni bodo tudi Policija, Slovenska vojska ter predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. 

Z osnovnošolci naj na poklicno tržnico pridejo tudi starši

Poklicna tržnica je namenjena staršem in otrokom osmih in devetih razredov osnovnih šol z območja občin Kungota, Pesnica in Šentilj. "Zdi se mi prav, da imajo učenci pred februarskimi informativnimi dnevi vsaj okvirno izoblikovano predstavo o tem, katera šola jih zanima. Ožji izbor lahko naredijo le v primeru, da šole že prej poznajo," nam je povedala ravnateljica kungoške osnovne šole Zdenka Keuc. Šole običajno na takšne predstavitve pošljejo po vsaj enega predstavnika učiteljev in učencev, tako da bodoči dijaki informacije prejemajo z obeh zornih kotov. Predstavniki obrtno-podjetniške zbornice bodo gotovo ponujali informacije o deficitarnih poklicih na trgu dela ter možnostih pridobitve štipendij. 

Zdenka Keuc še dodaja, da je prav, da z otroki na poklicno tržnico pridejo tudi njihovi starši, da se lahko potem znotraj družin posvetujejo o tem, zakaj je dobro izbrati neko osnovno šolo. "Nenazadnje gre za tri- oziroma štiriletno obdobje, od katerega je močno odvisno, kaj bomo počeli v življenju. Glede na to, da smo od vseh teh šol dislocirani, je prav, da družine premislijo tudi o tem, kako bo s prevozi v šolo in še o drugih zadevah, vezanih na izbor srednje šole."

V lanskem letu je poklicna tržnica za osnovnošolce omenjenih treh občin potekala v Pesnici.