Prihajajoči konec tedna bo v Juriju ob Pesnici v občini Kungota slovesno. Društvo za kulturo, šport in turizem Jurij ob farnem in krajevnem prazniku organizira tradicionalno Jurjevanje, ki je imelo nekaj let značaj prvega dela občinskega praznika.

Z blagoslova konj so z leti prešli na motorje in traktorje oldtajmerje 

Sprva so prireditev, ki jo prirejajo že 25 let, imenovali konjeniški shod - blagoslov konj, Avstrijci, ker je šlo za mednarodni dogodek, Georgeritt. "Mi smo to takrat s slabim znanjem nemščine prevedli v jahanje v čast sv. Jurija (Georg = Jurij, reiten = jahanje). Pobuda za to je prišla prav od sosedov, ki se jim je zdelo, da bi bil, glede na farnega patrona, naš kraj primeren za ta obred, saj je sv. Jurij med drugim tudi zavetnik konj. Vzrok za pobudo pa je pravzaprav bil to, da je to bil čas, ko je bila Avstrija v postopku pristopa v Evropsko unijo. Eden od pogojev, ki so ga morali izpolniti, je bilo tudi odprtje meje s Slovenijo. Za nas so to bili zares dobri časi. Večina obiskovalcev, ki se jih je zbralo tudi od pet tisoč in več, je bilo Avstrijcev in šilingov je bilo na kupe," se začetkov prireditve spominja dolgoletna predsednica društva Majda Trampuš. V tistih časih so Jurij obiskali deželni glavar Kraner, Marjan Podobnik in Tomaž Barada. Povorka konjenikov, kočij in vozov, ki je potekala od mejnega prehoda Jurij - Langegg do prireditvenega prostora, je bila prava paša za oči obiskovalcev.

V naslednjih letih je ta del prireditve zaradi različnih pravnih vzrokov začel upadati, pa tudi zanimanje Avstrijcev se je po vstopu v Evropsko unijo drastično zmanjšalo. Poleg tega je bilo vedno težje dobiti potrebna dovoljenja za prireditev. Tako so po 15 letih z blagoslova konj prešli na blagoslov motorjev, kasneje so se jim pridružili še traktorji oldtajmerji. 

Pestro dogajanje od petka do nedelje 

Jurjevanje je zadnja leta tridnevni praznik, ki v svoji vsebini združuje verske, kulturne, športno-rekreacijske, promocijske in zabavne vsebine. Navezuje se na god farnega patrona sv. Jurija, ki goduje 23. aprila, in s tem povezano Jurjevo nedeljo.

V petek, 19. aprila, bo v vaški dvorani v Juriju prireditev Veseli večer na vasi s Tamburaškim orkestrom Sveti Jurij ob Ščavnici. V soboto, 20. aprila, se bo ob 10. uri začel 9. Jurijev pohod - Vinotour. "Pohodniki bodo prehodili vse vinotoče na območju Jurija ob Pesnici, obiskali bodo še dva v sosednji Avstriji in se nato okoli 16 . ure vrnili na igrišče, kjer bodo nadaljevali z druženjem," je povedal David Tovornik, novi predsednik Društva za kulturo, šport in turizem Jurij. 

Ob 17. uri bo v prostorih vaške dvorane otvoritev razstave Čudeži narave skozi oči umetnikov. Na ogled bodo slike s slikarskih Palet JKSD Pesnica v povezavi s skulpturami živali Marjana Marksla. Omenjena razstava bo na ogled v petek, 19. aprila, od 17. do 18. ure, v soboto, 20. aprila, od 17. do 19. ure in v nedeljo, 21. aprila, od 13. do 18. ure. 

V soboto od 16. do 19. ure in v nedeljo med 13. in 18. uro bodo lahko obiskovalci v vaški dvorani pokušali odlična vina lokalnih pridelovalcev. Dogodek bo vodil Tomaž Dobaj, skrbnik tamkajšnje potomke Stare trte. 

Na Jurjevo nedeljo, 21. aprila, bo ob 10.30 v cerkvi sv. Jurija slovesna sveta maša, ob 12. uri pa se bo na večnamenskem igrišču začel tradicionalni blagoslov motorjev in traktorjev oldtajmerjev. 

Kot je še dejal Tovornik, se bodo potrudili, da bodo prihodnje leto dogodku, glede na finančne zmožnosti, dodali še kakšno novo vsebino, morebiti sobotno veselico.