Hoško družinsko podjetje Ledinek Engineering, globalni proizvajalec lesno obdelovalnih strojev in linij, s katerimi opremljajo celotne proizvodne obrate po vsem svetu, nadaljuje velike projekte po vsem svetu. Med največjimi so tisti v ZDA, na Švedskem in v Avstriji.

Pohvalijo se lahko s pomembnimi večmilijonskimi posli

Tudi letos se lahko pohvalijo s pomembnimi večmilijonskimi posli, med drugim z novo proizvodnjo linijo za ameriško podjetje Smartlamo, ki je deloma že na poti v Alabamo in je njihov prvi tako obsežen ameriški posel. Prve pošiljke z mehanizacijo so že na poti v pristanišče Savannah, obsežna dobava strojev za projekt v ameriškem Dothanu pa naj bi trajala naslednjih pet mesecev. Prva ekipa monterjev bo z delom preko luže začela januarja.

Za svojega dolgoletnega partnerja na Švedskem Moelven Edanesagen, ki je del norveško-švedskega koncerna Moelven ter proizvaja elemente in sisteme iz lesa za gradbeni sektor, bodo izdelali in dobavili novo skobeljno linijo zunanjih elementov. V sklopu večje investicije v mestu Edane bodo vzpostavili tudi novo proizvodno linijo za skobljanje in sortiranje.

Nova linija bo omogočila hitrejšo prilagodljivost in večjo kapaciteto za raznovrstne izdelke, kar bo kupcu omogočilo proizvajanje velikih količin izdelkov z nižjimi stroški. Načrtovana linija bo najzmogljivejši postroj za proizvodnjo tovrstnih izdelkov,” je povedal ustanovitelj podjetja Gregor Ledinek.

Rastejo iz leta v leto

Sredi junija je njihov dolgoletni partner Mayr-Melnhof Holz (MMH) na sedežu podjetja v Leobnu odprl nov obrat, ki omogoča sodobno proizvodnjo križno lepljenega lesa (CLT), vključno z visokoregalnim skladiščem in sortirno linijo. To je pomemben mejnik tudi za družbo Ledinek, saj je bil osrednji del obsežnih gradbenih ukrepov novi CLT obrat, za katerega je bilo hoško podjetje odgovorno kot glavni dobavitelj.

Ko bo nova tovarna v Leobnu v celoti obratovala, bo avstrijska družba postala eden največjih proizvajalcev CLT izdelkov na svetu. Skupaj s proizvodno linijo v Gaishornu bo podjetje razpolagalo s proizvodno zmogljivostjo več kot 200.000 kubičnih metrov lesa.

Ledinek Engineering opazno raste iz leta v leto. Samo lani so prodajo s 57 milijonov v letu 2021 povečali na 94 milijonov evrov, čisti dobiček pa z 10 milijonov na skoraj 16 milijonov evrov. Poslovno leto za podjetje ni bilo posebno le po rezultatih, obeležili so tudi 30 let obstoja.

Stranke podjetja so vsi pomembni evropski, ameriški in drugi proizvajalci v lesnopredelovalni industriji, lani pa so dodatno zaposlili 30 ljudi, tako da jih je skupaj zdaj že skoraj 260. Letos načrtujejo rahel upad rasti poslovanja, a to obdobje ocenjujejo kot prehodno, v katerem bodo svojo prisotnost utrdili tudi na čezoceanskih trgih.

STA