Kmetijsko-obrtniški sejem do nedelje ponuja zanimive vsebine za vse generacije. Najmlajšim naš medij v “veselih uricah” časti uporabo napihljivih igral.

Na Hipodromu Polena v Lenartu je danes opoldne vrata odprl 10. jubilejni Kmetijsko-obrtniški sejem KOS 2022. Do nedelje se na sejemskem prostoru predstavlja več kot 100 razstavljavcev, tudi tokrat pa so v ospredju dopolnilne in obrtniške dejavnosti na kmetiji ter prikazi kmetijske in ostale mehanizacije.

Direktor sejma Franc Lovrenčič je ob otvoritvi dejal, da je zadovoljen, da je po dveh letih premora zaradi covid razmer sejem KOS znova živ, in dodal, da je prav ta premor terjal nekaj več vloženega dela. “Imamo več kot 100 razstavljavcev, dobro so se odzvali tudi v dopolnilnih dejavnostih in kulinarični ponudbi, kar daje sejmu posebno draž.”

Župan občine Lenart mag. Janez Kramberger nam je povedal, da so na sejmu dobrodošli tudi obiskovalci s širšega mariborskega območja: “Lenart je zelo blizu Maribora, pot po avtocesti traja le okoli 15 minut. Zagotovo je ta vikend izredna priložnost, da tudi Mariborčani in prebivalci okoliških občin pridejo v k nam in si ogledajo kmetijsko-obrtniški sejem, saj smo v Slovenskih goricah doma prijazni ljudje. Konec tedna je torej lepa priložnost za kozarec dobrega vina ali piva ter za najrazličnejše dobrote, ki jih pripravljajo kmetije s širšega območja Slovenskih goric pod okriljem Razvojne agencije Slovenske gorice.” Sicer pa lenarški župan dodaja, da so se v Lenartu konec maja na ta dogodek navadili in da so ga v času covida precej pogrešali. Zadovoljen je, da bodo tudi to nedeljo, kot je bilo to v navadi v preteklih letih, izbrali tako imenovano županovo vino. Gre za protokolarno vino občine Lenart, za katerega se lahko potegujejo le tista vina, ki so na uradnem ocenjevanju dosegla zlato medaljo.

Sejem je uradno odprl slovenskogoriški poslanec Franc Breznik, ki je ob tem dejal, da se je s sejemsko prireditvijo ponovno pojavilo veselje do življenja, saj vedno znova ugotavljamo, da smo ljudje tudi v modernem digitalnem svetu družbena bitja. “Sejmi so skozi stoletja vplivali na razvoj mest, vasi, obrtnih šol in podobno. V novejšem času pa so del informiranja javnosti in kreirajo razvoj določenih dejavnosti. Sejem je prvotno narekoval najbolj pošteni del trgovine, torej direktni stik prodajalca s kupcem. Sejmi bodo še naprej kreirali nekatere oblike trženja in mislim, da je Lenart zelo ponosen na svojo 10-letno tradicijo tega sejma na Poleni.”

Že prvi sejemski dan je potekal posvet Slovensko kmetijstvo po letu 2023, na katerem so med drugim sodelovali agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar, državni sekretar mag. Aleš Irgolič, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek in ostali sogovorniki. Breznik je k temu dodal, da je odhajajoča vlada temu sektorju namenila dodatnih 300 milijonov evrov v naslednjih letih.

Dodatno je letos del sejemske ponudbe današnji Festival zelja, repe in fižola s pogostitveno ponudbo Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki so skupaj s profesorico Zdenko Mesarič pripravili nabor jedi iz fižola, repe in zelja v trendu s časom (na žlico, namazi, pecivo, …). Hkrati so jedi na žlico iz omenjenih zelenjadnic v ponudbi sejemskih jedi Ovtarjeve mreže ponudnikov v pokritem delu sejmišča. Strokovni del festivala s strokovnim posvetom o zelju, repi in fižolu je vodila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zavod Maribor za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo raznih sort fižola, ki jih je za to priložnost posodila kmetovalka in ljubiteljska zbirateljica sort fižola Nataša Šalamun iz Cerkvenjaka.

Sobota bo v znamenju kuhanja štajerske kisle župe

Drugi sejemski dan, v soboto, se bo začel ob 10.00 uri s tradicionalnim kuhanjem štajerske kisle župe. Organizatorji tudi letos pričakujejo udeležbo desetih ekip, tiste, ki bodo po mnenju strokovne komisije skuhale najboljšo juho, bodo prejele bronasto, srebrno in zlato žlico sejma KOS. Vse skuhane jedi bodo obiskovalci sejma lahko poskusili. V primeru slabega vremena v soboto bo tekmovanje v nedeljo. Ob 14.00 uri sledi Festival slovenskogoriške gibanice, v okviru katerega bodo tudi uradno predali priznanje za najboljšo gibanco Slovenskih goric Andreji Bunderla, tako imenovano kraljico gibanc Slovenskih goric bo mogoče tudi poskusiti. Ob 15.00 uri se bo predstavilo Društvo športnih psov Lenart, ki bo ob tem še prikazalo delo s psi, uro kasneje se bo začela demonstracija traktorjev Solis s priključki, ob 17.00 uri pa bo sobotno dogajanje zaključil nastop country plesnih skupin.

Nedelja bo vinsko obarvana

Nedelja, zadnji sejemski dan, bo tradicionalno v znamenju vina. Ob 10.00 uri bodo začeli z izborom županovega vina, sledi podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin, ob 13.00 uri se bodo na Poleno pripeljali starodobniki iz Dupleka, popoldne pa bo potekalo še snemanje TV oddaje Ujemi sanje.

Z našo pomočjo je uporaba napihljivih igral v “srečnih uricah” brezplačna

Spletni medij maribor24.si, ki je medijski pokrovitelj sejma, na sejmišču v sodelovanju z Napihljivimi igrali Veverička omogoča otroški kotiček. V tako imenovanih veselih uricah, ki potekajo ta petek, soboto in nedeljo med 15.00 in 16.00 uro, je uporaba otroških napihljivih igral brezplačna, saj strošek zanje v tem času pokriva naš medij.

Program sejma:

Petek, 27. maja 2022
9:00 Začetek sejma
9:00 Posvet – Slovensko kmetijstvo po letu 2023 – Kulturna dvorana Lenart
10:00 Voden je teličkov za pokal LISKA – Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart
12:00 Otvoritev sejma
13:00 Festival zelja, repe in fižola s strokovnim posvetom – Razvojna agencija Slovenske gorice, KGZS Maribor in KGZ Ptuj, KKS Lenart ter Radio Slovenske gorice.
15:00 Izbor vinskega šampiona sejemske ponudbe vin
16:00 Spet bomo vandrali z Radiem Slovenske gorice
17:00 Štajerska turistična zveza Maribor – posvet predsednikov turističnih društev in zvez ter lokalnih turističnih vodnikov za Štajersko območje v prostorih Razvojne agencije Slovenske gorice v Lenartu na temo: Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine

Sobota, 28. maja 2022
10:00 Kuhanje štajerske kisle župe
14:00 Festival slovenskogoriške gibanice – razglasitev rezultatov ocenjevanja z okroglo mizo
15:00 Predstavitev društva športnih psov Lenart in demonstracija
16:00 Demonstracija traktorjev SOLIS s priključki
17:00 Nastop Country plesnih skupin

Nedelja, 29. maja 2022
10:00 Izbor županovega vina
11:00 Podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin
13:00 Prihod starodobnikov

Otroški kotiček na sejmu omogoča spletni medij maribor24.si

Sejem organizira Konjeniško društvo Slovenske gorice Lenart v sodelovanju z Občino Lenart, ki idejo od samega začetka podpira. V zadnjih letih so se v organizacijo dogodka vključili tudi Razvojna agencija Slovenske gorice, LAS Ovtar Slovenskih goric, Društvo vinogradnikov Lenart, Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart, Štajerska turistična zveza, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko svetovalna služba Lenart in ostali.