Osnovna šola Jožeta Hudalesa se je tudi letos pridružila ustvarjalno-trajnostnem natečaju Zamaškonjam 2023.

Osnovna šola Jožeta Hudalesa Jurovski Dol je ena izmed številnih, ki sodeluje na ustvarjalno-trajnostnem natečaju Zamaškonjam 2023 podjetja Acron d.o.o. Učenci in malčki iz vrtca tako od 1. februarja do 31. marca zbirajo zamaške, ki jih bodo organizatorji natečaja podarili Društvu za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice. “Največ za čistejše okolje lahko storimo, da v mladih vzgojimo odgovornost in odnos do narave. Z ločevanjem in zbiranjem plastičnih pokrovčkov pa ste lahko dobrodelni in še celo nagrajeni,” so zapisali organizatorji natečaja. Dodajajo, da je osnovni cilj  zbrati čim več plastičnih pokrovčkov za donacijo omenjenemu društvu, hkrati pa spodbuditi otroško domišljijo za kreativno izdelavo nabiralnika plastičnih pokrovčkov, primarno iz odpadnih materialov. Tako je natečaj dobrodelno-kreativno-trajnosten.

Prvih pet prijavljenih šol, na katerih bodo zbrali največ zamaškov, bo nagrajenih z bogatimi paketi likovnih potrebščin Jolly. S paketom likovnih pripomočkov pa bodo nagradili tudi šolo, ki bo izdelala najbolj izvirnega Zamaškonjama, letos z maskoto dvornega norčka Jolly. V omenjeni akciji letos sodeluje okoli 150 mentorjev osnovnih šol in 200 mentorjev v vrtcih po vsej Sloveniji.

Otroci iz Jurovskega Dola pogosto sodelujejo v dobrodelnih akcijah

Šola v Jurovskem Dolu različne dobrodelna akcije izvaja že sedmo leto. “Ker v tokratni akciji zbiramo zamaške za otroke z motnjami v razvoju, smo se odločili, da znova pristopimo k natečaju. V preteklih letih smo v okviru podobne akcije že zbirali knjige, ki smo jih prav tako donirali v dober namen,” nam je povedala pedagoginja na Osnovni šoli Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Aleksandra Kuntner. V projektu kot mentorici sodelujeta še pedagoginja Maja Mencigar in učiteljica drugega razreda Silvija Špindler.

In kako akcija poteka v praksi? “Na naši šoli smo Zamaškonjama izdelali v obliki škatlic, na katere so otroci narisali barvice, rokice in podobno. Narisali in izdelali so tudi Jollyja, ki predstavlja odprtino skozi katero v škatle mečejo zamaške. Odziv je dober, otroci pridno polnijo škatle, saj so jim tovrstne dobrodelne akcije blizu in jih poznajo. Povedo, da so za zamaške prosili tudi svoje sorodnike in znance.”