Kljub negotovemu vremenu so preteklo soboto v Dupleku v okviru občinskega praznika uspešno izvedli tretji otroški kulturno umetniški festival, imenovan Vurko fest. Poimenovan je po modro-rumenem zmajčku Vurku, dupleški maskoti, ki je bil tudi letos zvezda festivala. Marsikateremu otroku in odraslemu je narisal nasmeh na obraz.

Potem ko je v soboto popoldne šla čez Vurberk rahla ploha, so se organizatorji, ker se je začelo deloma jasniti, odločili, da prvi del Vurko festa, ki je obsegal razne igre, vodni nogomet in številne delavnice v tako imenovanem art šotoru, pripravijo na gradu Vurberk. Ker pa so bile zvečer napovedane močnejše padavine, so bili primorani sprejeti težko odločitev, da program, ki je bil predviden na glavnem odru vurberškega odprtega amfiteatra, izvedejo v športni dvorani v Spodnjem Dupleku. “Kljub temu, da je bilo na gradu ogromno ljudi, smo se selili v zaprt prostor, saj nismo želeli, da bi nas pregnala kakšna ploha. Vse delavnice, igre smo izvedli na prostem, potem pa smo se preselili, vključno s hrano in pijačo, v dvorano. Tam smo izvedli tudi modno revijo s starimi oblačili, ki so jih otroci predelali v nova, zvrstili  so se pevski in plesni nastopi vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, disco party, zbrane je pozdravil dupleški župan Mitja Horvat.

Prava evolucija petja in plesa, kar je bila tudi rdeča nit prireditve,” je povedala koordinatorica projekta Andreja Zelenik, sicer profesorica likovnega pouka na osnovnih šolah v Dupleku in Koreni. Dodaja, da zaradi dveh prizorišč dogodka in selitve ni bilo nobene slabe volje. Še več; nekateri otroci so skupaj s starši pred dupleško športno dvorano čakali že od 17. ure dalje, osrednja prireditev se je začela ob 18.15. Dvorana je bila nabito polna, po podatkih organizatorjev je bilo v njej okoli 720 ljudi.

Kljub selitvi ni bilo kančka slabe volje

Nihče ni bil ne lačen ne žejen, otrokom so brezplačno razdelili kup sladoleda, kar so omogočili številni donatorji. Na delavnicah so nastali krasni izdelki, v art šotoru so  najmlajši s starši ustvarjali na papirju, velikem štiri krat dva metra. Nekateri so pisali, drugi risali. Načrtovali so izdelavo največje skupinske fraktalne slike, pri kateri bi sodelovali vsi obiskovalci. Zaradi selitve to bilo mogoče. So pa fraktal predhodno naredili že otroci v šoli v okviru tehničnega dne, uporabili so ga za sceno na glavnem prizorišču.

“Posebna zahvala velja vsem staršem, ki so vse nastopajoče brez kančka slabe volje pravočasno z gradu prepeljali v dvorano. Hvala tudi vsem ostalim, ki so morali vso opremo seliti na drugo lokacijo, s čimer so poskrbeli, da množica ljudi ni bila lačna in žejna in da se je lahko zabavala pozno v noč. Ves trud naših otrok, mentorjev – učiteljev, Občine Duplek, režijskega obrata je bil nagrajen z neverjetnim obiskom,” nam je povedala Zelenikova.

Tudi letos sta bili v projekt Vurko fest vključeni Osnovni šoli Duplek (s podružnicama) in Korena v sodelovanju z Občino Duplek. Posebnost dogodka, ki v ospredje postavlja medsebojno sodelovanje in povezovanje, je, da večino stvari otroci pripravijo in vodijo sami. V šolah so se že pol leta pripravljali na festival. Učenci so se učili izdelave poslikav, izdelovali so figurice Vurkov iz gline, letos je bil poudarek na starih igrah, ki jih današnji otroci več ne poznajo.