Lokalno

FOTO: Padala toča v velikosti dlani, v Mariboru pa veter podiral stojnice

Uredništvo , 19.07.23 ob 16:39

Nevihta celica je prešla Slovenijo.

FOTO: Padala toča v velikosti dlani, v Mariboru pa veter podiral stojnice

Nevihtna linija z močnim vetrom je prečkala Slovenijo. Ponekod po državi je orkanski veter povzročil veliko škode. V centru Maribora je močan veter podiral stojnice, ki so bile postavljene na Glavnem trgu. Ponekod poročajo tudi o izpadu elektrike.

Na straneh Uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da so v času dogodkov večjega obsega Neurja do 19:25 na območju MARIBOR zabeležili petnajst prijav dogodkov. Aktivirani so bili gasilci Poklicne gasilske enote in prostovoljna gasilska društva. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

O težavah poročajo iz večjega dela države, največ pa z vzhoda. V Mozirju pa sta bili v udaru strele poškodovani dve osebi. Na jugu in jugovzhodu pa je klestila tudi debela toča.

V Celju je popoldansko neurje z močnim deževjem in vetrom razkrilo streho nogometnega stadiona Z’dežele. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov.

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

 

V Žalcu je veter podrl kaj nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

Na več cestah po državi je zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa so zaprte, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Velenje-Polzela, cesta Kamnik-Duplica je zaprta na kamniški obvoznici pri Perovem, cesta Ptuj-Ormož pa pri Spuhlji.

Kot poročajo mediji, je veter povzročal težave tudi v Ljubljani, kjer je s Plečnikovega stadiona veter izruval strešno kritino in jo odpihnil na vozišče ter pločnik. Prav tako je veter zlomil drog javne razsvetljave, ki je padel na enega od avtomobilov.

Iz južne Slovenije pa poročajo o veliki toči, ki je pada v velikosti dlani.

Ni še konec

Po napovedi ARSO se nevihtnega dogajanja ni konec, saj vremenoslovci na ARSO napovedujejo, da bo popoldne večinoma sončno in v južni polovici Slovenije vroče. Močnejše nevihte bodo od severa zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 °C.

V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla.