Danes zaznamujemo svetovni dan knjige, ki je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob slovenskih dnevnih knjige zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Zato je prav, kot pravi Borut Ludvik, predsednik društva Ohranimo naravo čisto, da namenimo del svojega prostega časa tudi knjigi. “Naj to ne bo le 23. april, ampak čimveč dni v letu. Izkoristimo priložnost, da nam knjiga pomaga razširiti nova obzorja, da nas obogati in s tem naredi svet prijaznejši, tako za nas kot tiste v našem okolju.”

V Dvorjanah so izmenjevalnico knjig postavili kar v telefonsko govorilnico

Po tem ko so na kulturni praznik, 8. februarja, že uredili izmenjalnico knjig v Zgornjem Dupleku in po daljšem poizvedovanju niso našli primerne lokacije v naseljih Zimica ter Zgornja Korena, so se v omenjenem društvu odločili za postavitev izmenjalnice knjig v Dvorjanah. “S predstavnico marketa Sveti Martin Klavdijo Meininger smo hitro dosegli dogovor o postavitvi. S tem smo šli nasproti Dvorjančanom, kot tudi Zimičanom in Korenčanom, ter ostalim prebivalcem naše občine, ki redno obiskujejo to prijazno trgovino v Dvorjanah.”

Ker pa smo s tem četrt stoletja stari govorilnici dali nov namen, nam je bilo to v veliko veselje.

25 let staro govorilnico je društvo prevzelo od podjetja Telekom Slovenije. Govorilnica je, kot še pravi Ludvik, izdelana iz dobrih materialov, a dolgoletna uporaba na prostem je pustila posledice na njenem izgledu. “Posledično smo imeli člani društva kar precej dela, da smo jo pripravili za ponovno uporabo. Ker pa smo s tem četrt stoletja stari govorilnici dali nov namen, nam je bilo to v veliko veselje.”

25 let stara govorilnica pred spremembo

V izmenjevalnici je trenutno 185 knjig

Za podarjene knjige, ki bodo sedaj na tem prostoru čakale nove bralce, gre zahvala nekdanji knjižničarki Tatjani Jamnik, članicam in članom MGC Danica ter vsem ostalim, ki so jim podarili svoje knjige. “Zahvaljujem se našemu podpredsedniku Dominiku in ostalim članicam ter članom našega društva za skrbno prostovoljno delo pri spremembi telefonske govorilnice v  lepo izmenjevalnico knjig. Zahvaljujem se tudi Klavdiji Meininger in ostalim puncam marketa Sveti Martin, ki so nam zagotovile skrb za izmenjevalnico,” pravi Ludvik in dodaja, da je zelo vesel, da jim je skupaj z občankami in občani uspelo dati stari neuporabljeni govorilnici nov namen, že prebranim knjigam pa zagotoviti nove bralke oziroma bralce.

“Na tem mestu vabim bralke in bralce iz naših in drugih krajev k uporabi izmenjevalnic, in to po sistemu prinesi, zamenjaj, preberi, ponovi. Le na ta način bodo knjige resnično zaživele.”