Direkcija RS za infrastrukturo in podjetje Asfalti Ptuj sta pretekli četrtek v prostorih Občine Benedikt opravila tako imenovano uvedbo v delo. Gre za državni projekt obnove dobrih 5 kilometrov vozišča regionalne ceste skozi občino Benedikt. Da bo prišlo do realizacije tega za občino pomembnega projekta, ima še največ zaslug župan mag. Milan Repič, ki se je uspel z direkcijo dogovoriti za posel.

Kot sta ob uvedbi v delo pojasnila župan Repič in pristojni nadzornik gradbenih del na DRI-ju Alojz Felkar, bodo obnovitvena dela potekala na dveh odsekih. “Prvi se začne na meji med občinama Lenart in Benedikt, na najnižji točki pri potoku, in sega do avtobusnih postaj v Ženjaku. Drugi odsek, na katerem bodo opravili obnovitvena dela, se začne pri gramoziranem parkirišču Pizzerie Trsek in se nadaljuje do meje med občinama Benedikt in Gornja Radgona, torej še nekoliko dlje od odcepa za Negovo.”

Uporabili bodo postopek reciklaže

Na več kot polovici omenjene razdalje bo obnova vozišča potekala s postopkom tako imenovane reciklaže. “To pomeni, da bomo obstoječi asfalt sfrezali, dodali bitumen, cement in vodo. Ta asfalt-beton bomo uporabili za podlago, sledi pa preplastitev z osmimi centimetri nosilnega in štirimi centimetri zapornega asfaltnega sloja. Del vozišča v središču Benedikta pa bomo uredili klasično; z odstranitvijo asfaltnih slojev in položitvijo novih.” Po pojasnilih Felkarja bodo dela potekala v okviru sektorja za vzdrževanje in ne predvidevajo na tem odseku načrtovane novogradnje kolesarske steze.

Občina bo ob tem poskrbela še za izgradnjo nove površine za kolesarje in pešce, ki bo potekala od BČ 24 ur do slaščičarne Šijanec.

Vrednost obnovitvenih del je 2 milijona 336 tisoč 819,89 evrov (z DDV-jem). Sredstva v celoti zagotavlja Direkcija RS za infrastrukturo. Občina Benedikt bo v okviru projekta izvedla nekaj manjših obnovitvenih del na pločnikih in avtobusnih postajah, za kar bo tudi zagotovila potrebna sredstva. Občina bo ob tem poskrbela še za izgradnjo nove površine za kolesarje in pešce, ki bo potekala od BČ 24 ur do slaščičarne Šijanec.

Občasno bodo potrebne popolne zapore vozišča

Z deli bodo predvidoma začeli 1. marca in po predvideni časovnici zaključili do 31. maja letos. V času del je občasno predvidena tudi popolna zapora ceste. “Postopek reciklaže zahteva popolno zapora vozišča, za katero morajo sicer prometniki na direkciji in Občina podati soglasje. V primeru popolne zapore bo obvoz za tovorna vozila urejen čez Trate, za avtobusni promet in lokalne prebivalce pa bomo seveda uredili prehod čez delovišče.” Udeležence v prometu že sedaj vljudno prosijo za strpnost in razumevanje.