Lokalno

FOTO: Na OFEM-u se bodo predstavili tudi mariborski atleti

Rebeka Krevs, 20.07.23 ob 16:35

Pričenja se Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), na novo prenovljenem stadionu se bodo tekmovalci pomerili v kraljici športa – atletiki.

FOTO: Na OFEM-u se bodo predstavili tudi mariborski atleti

Da bo atletski stadion v Mariboru dokončan še pred začetkom OFEM-a, so pred mesecem dni verjeli le največji optimisti. ”Zlasti od sestanka, ki smo ga imeli v začetku leta pri podžupanu Mestne občine Maribor sem verjel, da bodo zagotovo naredili vse, da bodo vsi športni objekti izdelani do konca,” pove predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš.

Vse tisto, kar je pomembno za izvedbo tekmovanja, je po besedah Mesariča pripravljeno.

Del atletske steze, ki je bil poškodovan, je sedaj obnovljen. ”100-metrska steza je bila v celoti prenovljena, na preostalem delu pa je nov le vrhnji del,” pove predsednik atletskega kluba Poljane Ladislav Mesarič. Po njegovih besedah gre za izjemno pridobitev tako za mariborske atlete, kot za vso atletiko v Sloveniji. Včeraj so pridobili  tudi uporabno dovoljenje za tribuno, a le za en del. Srednji del, kjer se nahajajo garderobe in funkcionalni prostori, še ni dokončan, zato bo ostal zaprt. Šotori, ki bodo nadomestili nedokočan del, so že postavljeni za tribuno.

S prenovo stadiona so pridobili tudi certificirano opremo, ki po ocenah predsednika atletskega kluba Poljane Ladislava Mesariča presega vrednost 300 tisoč evrov. ”Prvič imamo opremo enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev Polanik, ki je na največjih atletskih tekmovanjih. Ta ostane tu, tudi po koncu OFEM-a, za naša tekmovanja na vseh nivojih,” še doda.

Slovenske barve bodo zastopali tudi mariborski atleti

Mladi mariborski tekač Žan Ogrinc je bil slovenski junak lanske atletske odprave na olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM) na Slovaškem. V teku na 800 metrov je osvojil srebrno medaljo, edino atletsko na festivalu.

Žan, ki velja za enega izmed favoritov za kolajne tudi letos, je v svojo pripravljenost stoodstotno prepričan. ”Celo leto sem dobro treniral, zelo sem izboljšal tudi svoj osebni rekord, vem da sem v super pripravljenosti in pričakujem veliko,” odločno pove. Izkušnje, ki jih je pridobil s tekmovanjem na Evropskem prvenstvu in OFEMU-u v Banjski Bistrici, so po njegovih besedah ključni za to, da mu bo na letošnjem tekmovanju še lažje.

Niko Štajmec, ki je lani prav tako nastopil na OFEM-u, v metu kopja, bo letos tekmoval v drugi disciplini. ”Na tem tekmovanju bom nastopal v krogli, kar je nekako presenečenje za mene. Krogle nisem prav treniral, ta norma se je samo zgodila,” o spremembi discipline pove.

Med disciplinama je nekaj podobnosti, vendar Niko pravi, da met kopja ostaja njegova paradna disciplina. ”Letos je tako naneslo, da je bil v Sloveniji nekdo v metu kopja boljši, zato sem jaz dobil to mesto v krogli,” še doda. Prvi cilj na letošnjem tekmovanje je uvrstitev v finale, Niko pa pogleduje tudi proti stopničkam.

Ana Kramberger pa se bo večjega tekmovanja kot je OFEM udeležila prvič. Tako kot Žan bo tudi ona tekmovala v teku na 800 metrov. ”Vesela sem, da se mi je uspelo kvalificirati za tekmovanje. Imamo še boljše možnosti, sedaj ko smo na domačem terenu,” pove. Doda še, da so priprave na OFEM zelo podobne kot za druga tekmovanja, tako večjih skrbi nima. ”Veselim se tekmovanja in upam, da mi bo šlo čim boljše,” zaključi Ana.