Lokalno

FOTO: Na festivalu v Spodnji Kungoti postavili tri klopotce

Damjan Veršič, 01.08.23 ob 03:40

15. festival Klopotec v Spodnji Kungoti je v treh dneh ponudil številne zanimive vsebine.

FOTO: Na festivalu v Spodnji Kungoti postavili tri klopotce

Pretekli konec tedna je Kulturno umetniško društvo Lipa v Spodnji Kungoti organiziralo 15. festival Klopotec. V petek je obiskovalce najprej pozdravila Kungoška Pleh Muzika, sledila je postavitev klopotcev s kulturnim programom. Zanj so ob Kungoški Pleh Muziki poskrbeli pevci Društva upokojencev Spodnja Kungota. Krajevni klopotec slovenjegoriškega tipa s štirimi kraki je postavila ekipa gasilcev, ki jo je vodil Janko Vuica, sicer boter in izdelovalec omenjenega klopotca, hkrati pa tudi ovtar potomke Stare trte, ki ima letos skoraj 30 grozdov. Postavili so še en slovenjegoriški klopotec, ki je izdelan nekoliko bolj mojstrsko, društvu pa ga je podaril Stane Bukovnik, predsednik društva upokojencev v Spodnji Kungoti. Po tradiciji pa je Mirko Škofič s prijatelji iz Spodnjega Dobrenja v neposredni bližini krajevnega klopotca postavil še haloškega s šestimi kraki. Klopotce in naravo je blagoslovil župnik iz Svečine Branko Maček. 

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

Po zaslugi kaplana Cvetka Franca se je ohranila prva slovenska socialna pesem

Krajevni klopotec vedno postavijo na šaljiv način, ob koncu programa pa je Drago Korade, član upravnega odbora KUD Lipa in velik poznavalec klopotcev, pokazal in prebral prvo slovensko socialno pesem, ki omenja tudi klopotec. “Kaplan Cvetko Franc, ki je pred 200 leti deloval v župniji v Pernici, ima zasluge, da je prva slovenska socialna pesem sploh ohranjena. Prepisal je namreč Volkmerjevo pesem Tožba enega vencerla pri domlatkeh. Original se je izgubil, prepis pa je še danes ohranjen,” nam je povedal. Hkrati je za obiskovalce prireditve, teh je bilo okoli 80, pripravil nagradni kviz o klopotcu in na ta način dogajanju dodal poučno vsebino.

V župnijskih prostorih je bila na ogled razstava Klopotec v poeziji, za katero so svoja dela pod mentorskim vodstvom Erike Pahor prispevali tudi otroci iz vrtca in šole. Klopotce so izdelali iz  gline in jih narisali. Svoje izdelke je razstavljala Nada Bukovnik, predsednica rokodelske sekcije pri Društvu upokojencev Spodnja Kungota. Na ogled so bile pesmi Branislava Mežnarja in prof. Pučka iz Maribora, princesa Spodnje Kungote Mišela Kraševec je prebrala dve njegovi pesmi. Program je povezoval Marko Matjašič, zbrane je nagovoril podžupan občine Kungota Rudi Matjašič.

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa

Preteklo soboto so v okviru festivala Klopotec pri Škofiču organizirali še tekmovanje v ruskem kegljanju in pikadu, v nedeljo pa pohod do obnovljene kapelice sv. Antona v Gradiški.

FOTO: KUD Lipa

FOTO: KUD Lipa