15-letna Patricija Kuronja Križnik iz Benedikta v osrednjih Slovenskih goricah je vedno bolj uveljavljena na področju narodnozabavne glasbe. Patricijina ljubezen do diatonične harmonike traja že od njenega šestega leta. A si takrat, kot nam je povedala, z mamo nista mogli privoščiti učnih ur, in tako je bilo vse do Patricijinega enajstega leta. “Potem pa smo leta 2017 izvedeli za Glasbeno šolo Rošer, ki mi je stopila naproti. Pri njih glasbene ure obiskujem še danes. Sicer ne prihajam ravno iz glasbene družine, je pa res, da me glasba že od nekdaj spremlja vsak dan, ker brez muzike na TV pri nas enostavno ni šlo.”

Učitelj je že na prvi uri videl, da ima talent

Na začetku jo je skrbelo, da ne bo mogla hoditi na vaje harmonike, ampak mentor Marko Belšak in direktor glasbene šole Klemen Rošer  sta bila zelo razumevajoča. Učne ure ima v kulturnem domu v Benediktu, harmoniko pa je izbrala, kot pravi, ker ji je njena melodija res vau. “Učitelj je že na prvi uri videl, kako me veseli harmonika, da imam talent, in da z mene še nekaj bo. Seveda je bilo na začetku nekaj težav, ampak strast do igranja je bila tako močna, da se nisem dala. Učitelj pa je razumevajoč, tako da z veseljem hodim na učne ure.”

Na vprašanje, koliko vaje je potrebne, Patricija odgovarja: “Če bi bila v življenju samo glasba, bi lahko harmoniko preigravala cele dneve. A so še druge stvari. Z mentorjem imam vajo pol ure na teden, doma pa vsak dan do ene ure in več, včasih tudi po dve uri skupaj. Rada pa zaigram še na kitaro, ukolele in sintisajzer. Seveda pa je harmonika na prvem mestu, o tem ni dvoma.”

Priigrala si je prvo zlato Avsenikovo priznanje

Patricija je doslej nastopila že na več tekmovanjih. Prvo je bilo Slakovo tekmovanje, kjer je dosegla bronasto priznanje. “Takrat sem bila nad svojim dosežkom zelo presenečena, sploh ne morem povedati, kako. Šlo je za prvo tekmovanje, na katerem sem že dosegla priznanje, noro!” še pove naša sogovornica in doda, da je sodelovala tudi na mednarodnem Avsenikovem tekmovanju, na katerem je dosegla srebrno priznanje, nedolgo nazaj pa še zlato.

“Moj veliki preskok je predstavljalo tekmovanje za naj harmonikarja na Golici TV, kjer sem dosegla tretje mesto. Tam so me prvič v življenju spremljale kamere. Tekmovala  sem tudi na Štajerski frajtonarici, kjer sem dosegla tretje mesto, in se uvrstila na Zlato harmoniko Ljubečne 2022.”

Ne vem, kako naj povem, ampak vedela sem, da bo na tem tekmovanju nekaj, česar še nisem doživela.

Mlada glasbenica je še posebej ponosna na nastop na 15. Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik, na katerem je osvojila zlato priznanje. “Moram priznati, da sva za ta nastop z učiteljem v zadnjih dneh pred tekmovanjem vadila ves čas, tudi do štirikrat dnevno. Ne vem, kako naj povem, ampak vedela sem, da bo na tem tekmovanju nekaj, česar še nisem doživela.”

Vsem se zahvaljuje za podporo

Patricija avtorskih skladb še nima, dopušča pa možnost, da bo kdaj kaj sama napisala. Je pa v Lenartu v sodelovanju s TV Golica posnela svoj prvi samostojni videospot za skladbo Kam le čas beži. Ob tem se zahvaljuje županu Janezu Krambergerju, ki ji je omogočil snemanje. Sicer pa pravi, da je narodnozabavna glasba zakon. “Všeč so mi tudi druge glasbene zvrsti, ki jih tudi poslušam, jih seveda zaigram in zapojem. Na moji glasbeni pot me podpirajo res vsi; družina, sosedje, prijatelji, sošolci, učitelji, … Moram povedati, da imam na šoli prekrasen razred, ki me podpira na polno. Sošolci radi poslušajo mojo glasbo, pojejo z menoj, se smejejo. Res sem ponosna, da sem v družbi takšnih ljudi. Hvala vsem za podporo.”

V življenju bi rada postala reševalka

In kaj želi postati v življenju? “Moja strastna želja je postati reševalka. Ker sem sama velikokrat potrebovala pomoč, saj sem v otroštvu veliko časa preživela v bolnišnicah, želim pomagati drugim. Glasba pa bo seveda ostala v mojem življenju za vedno. Moja največja želja je, da si ustvarim ansambel in da z njim razveseljujem ljudi.”