Lokalno

FOTO: Festival Vurberk navdušil, to so nagrajeni ansambli

Damjan Veršič, 21.06.23 ob 03:30

31. festival narodnozabavne glasbe Slovenije z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem je bil tokrat v nekoliko spremenjeni podobi.

FOTO: Festival Vurberk navdušil, to so nagrajeni ansambli

V okviru Dupleškega tedna je 16. junija na gradu Vurberk potekal 31. festival narodnozabavne glasbe Slovenije z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem »Vurberk 2023«. Festivalski odbor je že v marcu sprejel sklep, da je prijavljeno število ansamblov zadostno za izvedbo festivala brez potrebnega predizbora v Podnanosu. Organizatorji, Turistično društvo Vurberk v sodelovanju z Občino Duplek in RTV Slovenija, regionalni center Maribor, se se odločili, da letos najboljšima ansambloma podelijo dva zlata zmaja. Prvega po oceni 6-članske strokovne komisije, drugega pa po izboru poslušalcev iz spletnega glasovanja in občinstva na prizorišču ter radijskih postaj.

Zlata zmaja sta prejela Kvartet Svit z Marino in Tomažem ter Ansambel Petan

Izmed 12 sodelujočih ansamblov (Ansambel Natura – Poročni spomini, Ansambel Nikoli ni prepozno – Nikoli ni prepozno,  Ansambel Hram – Slovensko srce,  Ansambel Peter Prohart Trio – Mama, rad te imam,  Ansambel Občutek – Na pomoč,  Ansambel Trio Unis – Pamet zgubu,  Ansambel Razgled – Vrh gora, Ansambel Pojoči dohtarji – Pojoči dohtarji, Ansambel Fantje spod Šilentabra – Glejte, že ptički prepevajo,  Ansambel Andreja Bajuka – Verjamem v ljubezen, Ansambel Petan – Povej, če rada in Kvartet Svit z Marino in Tomažem – Tople poletne noči) je plaketo Fanike Požeg in denarno nagrado za avtorja najboljšega besedila prejel Miha Vitovc za besedilo skladbe Tople poletne noči (v izvedbi Kvarteta Svit z Marino in Tomažem). Plaketa Lojzeta Slaka in denarna nagrada za avtorja najboljše skladbe je šla v roke Mitji Jerančiču za skladbo Pamet Zgubu (v izvedbi Trio Unis, avtor besedila: Mitja Jerančič).

FOTO: TD Vurberk

FOTO: TD Vurberk

FOTO: TD Vurberk

FOTO: TD Vurberk

FOTO: TD Vurberk

FOTO: TD Vurberk

Zlati zmaj strokovne komisije z denarno nagrado in bonom za snemanje v RTV centru Maribor je pripadel Kvartetu Svit z Marino in Tomažem s skladbo Tople poletne noči (nagrado je podelil župan občine Duplek Mitja Horvat), zlati zmaj občinstva z denarno nagrado in bonom za snemanje v RTV centru Maribor pa Ansamblu Petan s skladbo, Povej, če rada (nagrado je podelil Branko Polanec, predsednik festivalskega odbora in Turističnega društva Vurberk).

Organizatorji so že z mislimi pri 32. festivalu

Članica festivalskega odbora Andreja Koderman Samec je dan po festivalu zapisala na spletno stran TD Vurberk naslednje: “Pa je za nami … mi pa v mislih že pri 32. Vurberškem festivalu! Veliko skrbi, tudi kakšna neprespana noč, na koncu še pogosti pogledi v nebo in strah pred dežjem, vendar 31. Vurberški festival je uspešno zaključen. Veseli nas, da so gledalci uživali v nastopih ansamblov, jih tako izjemno vzpodbujali ter s tem prispevali k sproščenemu večernemu vzdušju. Iskrena hvala vsem ansamblom. Za nas ste vsi zmagovalci! Vsak izmed vas je preko glasbe govoril svojo zgodbo in s tem ste postali tudi del naše festivalske zgodbe. S svojimi nastopi ste občinstvu pričarali nasmeh in veselje, skupaj z nami pa soustvarjali nepozaben večer. Izjemni ste! Zato verjamemo, da se ponovno srečamo prihodnje leto.”

FOTO: TD Vurberk

Voditelja Darja Gajšek in Gorazd Žilavec sta novi festivalski zgodbi dodala svoj voditeljski čar. Občinstvo ju je sprejelo z navdušenjem. Vrhunec večera je bil, kot nadaljuje Andreja Koderman Samec, revijalni del programa, ki so ga popestrili Modrijani s svojimi gosti. Oglasil se je tudi Ansambel Trio Unis, ki pa je zapisal: “Zahvaljujemo se vam za vse lepe trenutke, ki smo jih preživeli z vami, na dan 31.Vurberškega festivala. Od trenutka, ko smo prišli na Vurberk, smo se počutili fantastično. Prijazno osebje, topel sprejem v press centru, odlična organizacija dogodka in gladek potek prireditve. Z eno besedo vrhunsko. Hvala da smo lahko bili del 31.Vurberškega festivala in verjamemo, da se na vašem festivalskem odru srečamo še kdaj.”

V prihodnje bodo dodali nagrado za najperspektivnejši mladi ansambel

Z izvedbo prireditve je zadovoljen tudi predsednik festivalskega odbora in Turističnega društva Vurberk Branko Polanec. Res je, kot pravi, da tokrat prizorišče ni bilo polno do zadnjega kotička, kljub temu pa je na vurberški grad prišlo veliko ljudi. Po uradnih podatkih je bilo nekaj več kot 500 obiskovalcev. Letošnja novost je bila ta, da ansambli s seboj niso pripeljali svojih navijačev.

Polanec še dodaja, da bodo tudi v prihodnje ohranili dve glavni nagradi, dva zlata zmaja, s čimer so bili letos zadovoljni tudi sodelujoči ansambli. “Bil pa je podan predlog in verjetno ga bomo kar upoštevali, da bi v naslednjem letu dodali nagrado za najperspektivnejši mladi ansambel po izboru strokovne komisije. Mladi ansambli se namreč težko postavijo ob bok uveljavljenim, s to nagrado pa bi tudi njim dali priznanje.”

Naslednji dogodek, ki ga pripravlja Turistično društvo Vurberk, bo velikošmarenski kolesarski maraton 13. avgusta.