Lokalno

FOTO: Dupleške Super dame so aktivne vsako jutro

Damjan Veršič, 05.08.23 ob 03:40

V okviru Šole zdravja po Sloveniji deluje 277 skupin, ki se vsako jutro pol ure razgibavajo.

FOTO: Dupleške Super dame so aktivne vsako jutro

Gotovo ste že ob jutrih ob 7.30 po Sloveniji naleteli na skupine v oranžnih majicah, ki se razgibavajo. Gre za člane društva Šola zdravja, trenutno jih je že 5100, delujejo v 277 skupinah v 97 občinah. V glavnem so to upokojenci, vsi so v oranžnih majicah, ko je hladneje v oranžnih anorakih in flisih, razgibavajo se vsak dan, ne glede na letni čas. Nekateri jih imenujejo oranževci.

Dve tovrstni skupini delujeta v občini Duplek. V Zgornjem Dupleku skupini Dravske vile in Povodni možje telovadita že sedem let, v Spodnjem Dupleku so se Super dame prvič sestale maja lani, vodi jih Danica Beber. “V lanskem letu nas je bilo deset, zdaj je v skupni le osem članic, enega člana imamo izposojenega iz Zgornjega Dupleka. Stare smo okoli 70 let, najstarejša članica jih ima 82,” pove Beberjeva in doda, da izvajajo vaje, ki niso preveč naporne. “Ležimo na blazinah v naravi in uživamo ter naredimo nekaj zase.” Dobijo se vsako jutro od ponedeljka do petka na pokritem prostoru ob nogometnem igrišču pri Osnovni šoli Duplek, ki jim ga je zagotovila Občina Duplek, in to ne glede na letni čas. V 30 minutah razmigajo telo od glave do peta. “Ob petkih se malo podružimo in obdelamo novice celega tedna. Hodimo na izlete, praznujemo rojstne dneve vseh naših članic, …”

Na vprašanje, kako je prišlo do oblikovanja skupine v Spodnjem Dupleku, Danica Beber odgovori: “V naših Dupleških novicah sem zasledila članek o Dravskih vilah, ki telovadijo v Zgornjem Dupleku. Ker sem bila petkrat operirana na hrbtenici, je še toliko bolj pomembno, da se gibam. Stopila sem v stik s Sonjo, z vodjo Dravskih vil, ki nam je pomagala pri zagotovitvi prostora in pridobivanju članov.”

Naša sogovornica še pravi, da si v svojih vrstah želijo še več članic in članov: “Dobrodošel je vsak, ni važno, koliko je star, samo da se želi razgibati.”

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?