Prejeli smo obvestilo zaskrbljene mamice enega izmed dijakov Konservatorija za glasbo in balet, kateri sicer malicajo na Srednji gostinski šoli Maribor. Po njenih besedah dijaki malico vračajo nedotaknjeno, saj slednja ni užitna.

V uredništvo Maribor24.si smo prejeli obvestilo zaskrbljene mamice enega izmed dijakov Umetniške gimnazije oziroma Konservatorija za glasbo in balet, kateri sicer malicajo na Srednji gostinski šoli Maribor. Kot je za naš portal dejala mamica, ki je za potrebe prispevka ne bomo izpostavljali, “dijaki hodijo lačni od miz, ker malice vračajo.”  Vse skupaj pa traja že dve leti. Po fotografijah sodeč hrana dobesedno plava v maščobi, v solati so črvi, obroki so bolj podobni packariji kot nečemu, kar bi z veseljem dal v usta. Vse skupaj je še bolj alarmantno prav zato, ker gre navsezadnje za gostinsko šolo, kjer poučujejo bodoče generacije mladih kuharjev in prav zato bi morali biti obroki pripravljeni skrbno, da bi bili vzor dijakom, ki jih jedo. Na šoli so organizatorji s problematiko že seznanjeni, a izboljšanja ni. Obrnili smo se tudi na ravnateljico Konservatorija z glasbo in balet Heleno Meško, ki z zadevo še ni bila seznanjena, a bo posredovala takoj, ko bo mogoče. Bi pa naj mladi dijaki zadevo že naznanili razredničarki.

Sodeč po anketi ni nobenih pritožb

Kakor so za naš portal potrdili na SŠGT, pripravijo okoli 200 malic dnevno, sodeč po nedavni anketi, ki jo izvedejo med dijaki, zaposlenimi in starši, pa nekih posebnih odstopanj od rezultatov glede na pretekla leta ni. Jedilnike malic sestavlja vodja šolske kuhinje, obroke pa pripravljajo zaposleni ob pomoči dijakov, vključenih v praktično usposabljanje z delom (PUD). Hrano ponujajo tudi upokojencem, s strani katerih prav tako niso prejeli nobene pritožbe.

Ne beležijo odpovedi dnevnih obrokov

Kot je še dodala mama dijaka, se slednji množično odjavljajo od šolskih malic oziroma se zaradi subvencije vsaj legitimirajo, kot da bi jedli, čeprav ne. “Saj jim mine ves tek,” je bila jasna. “Že v lanskem šolskem letu smo o tem debatirali na roditeljskih sestankih. Sama sem samo letos poslala tri dopise na ekonomat SŠGT, na dva sem dobila odgovor. O tem sem se pogovarjala tudi z ravnateljem gospodom Erjavcem. Ni prav, da se prekriva,” je za naš portal odločna mama dijaka.

“Primer, ki ga omenjate, obžalujemo. Zaradi tega smo sklicali sestanek ožje delovne skupine, ki pripravlja dnevne malice za naše uporabnike, pri čemer smo ugotovili, da v preteklem obdobju ni prišlo do nobenih odstopanj pri standardih priprave hrane. Prav tako ne beležimo odpovedi dnevnih obrokov, kar pomeni, ob upoštevanju rezultatov letošnje ankete o zadovoljstvu s prehrano, da ni nobenih indicev, da gre za sistemsko težavo s pripravo obrokov,” so za Maribor24 dejali na SŠGT.

Jasni so, da so kot javni zavod podvrženi strogemu nadzoru, a do danes še ni prišlo do ugotovitev kakršnih koli neskladij z zahtevami zakonodaje. “Prav zaradi tega temu dogodku, ki ga opisujete, posvečamo posebno pozornost in se na vseh ravneh trudimo, da se v bodoče takšnim izrednim in osamljenim primerom popolnoma izognemo,” so še obljubili.