V jesen nas bo »sprehodil« kultni Rajzefiberjev Festival sprehodov, ki letos kljub številnim covid-19 omejitvam prinaša bogato ponudbo tur po Mariboru in njegovi okolici.

FOTO: Facebook/Rajzefiber

Bi na pokopališču poslušali zgodbo o Titovi ženi, Herti Haas? Se sprehodili po poteh mariborskih javnih hiš ali si ogledali ostanke nekdanje mariborske industrije? Vse od petka, 25. septembra, pa do petka, 4. oktobra, bo to mogoče.

Začenja se namreč Festival sprehodov 2020, s katerim bodo v Rajzefibru, ki bdi nad organizacijo, »nahranili vse firbce, ki so lačni zgodb o Mariboru«. »Naš Maribor je še zmeraj tu, skoraj natanko takšen, kot smo ga pustili lani. Nekoliko okrušen in robat, s specifikami in lokalnimi “fintami”; nekatere izmed njih razumemo le domačini, za ostale pa so na meji norosti ali celo korak čez. Mesto nas še zmeraj vabi, da spoznamo njegove skrite zgodbe in kotičke, njegovo zgodovino, njegove prebivalce in da se vanj (ponovno) zaljubimo,« vabijo organizatorji.

Po ulicah, gozdovih, pokopališčih in mariborski zgodovini

Format Festivala ostaja enak kot v lanskem letu, tokrat so dodani le nekateri covid-19 ukrepi, zaradi omejenega števila mest obiskovalcev na sprehodih pa je potrebno svoj termin oz. udeležbo na sprehodu že vnaprej rezervirati. Zanimanje za mariborske zgodbe, ki vam jih bodo predstavili odlični sprehajalci, je veliko, zato svoj sprehod rezervirajte že sedaj.

Rajzefiber, Festival sprehodov 2020
Oblikovanje: Beti Trstenjak

Program je tudi letos zelo bogat, vračajo pa se nekateri sprehodi, ki so že v preteklih letih privabili precej obiskovalcev – na (Ne)tolerančni turi boste lahko spoznali skrivnosti mariborskih javnih hiš, na sprehodu Tri pokopališča – tri zgodbe slišali nekaj o življenju Herte Hass in si ogledali enega zanimivejših grobov pobreškega pokopališča, se na Grafiti tour sprehodili med mariborskimi uličnimi stvaritvami, se podali na Piramido, s Partljičem na desni breg Drave in še veliko več. Podrobnejši program Festivala z opisi posameznih sprehodov najdete na naslednji povezavi.

Podrobnejši program Festivala z opisi posameznih sprehodov najdete na naslednji povezavi.

Če se bo čez dan sprehajalo, bo ob večerih po mariborsko »pasal« nekoliko bolj umirjen, miselni sprehod v obliki pogovorov o najrazličnejših mariborskih temah. Program Sprehajanja misli najdete na naslednji povezavi.