Letos med 30. avgustom in 1. septembrom lahko na Trgu Leona Štuklja pričakujemo že drugi Street Food Market. Več kot 40 razstavljalcev in pripravljalcev ulične hrane bo v Maribor prineslo okuse iz celega sveta ter Mariborčanom dovolilo, da jih brbončice ponesejo po svetu.

Letos veliko raznolikosti

Mitja Špes, organizator Street Food Marketa pove, da je bilo letos veliko prijav, kot iz strani lokalnih ponudnikov, kot tudi evropskih, zato so imeli večjo selekcijo. Preveč ne želi razkrivati, pove pa, da se bomo na Street Food Marketu srečali z zelo znanimi obrazi, kot iz Slovenije, kot iz tujine. Kot tudi lani, lahko letos pričakujemo res pestro ponudbo iz celega sveta – poskusili bomo lahko od zebre do kengoruja. Poskrbljeno bo tudi za vegeterjance.

Vključeni so tudi novi lokalni ponudniki, tudi iz štajerskega okolja. Ponudniki se ne ponavljajo, z izjemo treh. Od šestih različnih lokalnih ponudnikov, lahko prav tako pričakujemo pestrost – imeli bomo možnost poskusiti vegeterjansko hrano, burgerje, sendviče in celo čili. Novost je, da so letos, kot tujim, kot lokalnim ponudnikom omejili in določili cenovni razpon, kar bo uničilo velike cenovne razlike, katerim smo bili priča lani. »Vsi se morajo prilagoditi na lokalne cene, ki so v Mariboru – ki se vsekakor razlikujejo od cen na – recimo – Dunaju. Tega lani nekaterim podnudnikom ni bilo možno dopovedat,« pove Mitja Špes.

Otroški program, glasba in dobrodelnost

Letošnja novost je otroški program na samem festivalu, kjer bo moč najti vse za družine. Prav tako pa letos lahko na novo pričakujemo prizvok dobrodelne note. V sodelovanju z Domom Antona Skale bodo pripravljali glasben program in skupaj s projetom 20 za 20 s Sokijem bodo zbirali donacije za uglasbitev šole. Vključeni bodo tudi lokalni vinarji, ki bodo ponujali različna vina in penine.

Kulinarične zgodbe se pišejo tudi izven Slovenije

V interesu organizatorja je, da se imajo ponudniki možnost pokazati na festivalih po Avstriji, Italiji in Hrvaškem, kar se je lani izkazalo kot pozitivna zgodba: »Ponudniki so bili zelo zadovoljni in lepo je, da lahko svojo zgodbo pišejo tudi izven Slovenije.« Prav tako je Street Food Market turistično zelo zanimiv. Lani bil izkazan velik turistični potencial tujih obiskovalcev, ki so občudovali destinacijo, ponudnike, dobrote in vina. Prav tako so Maribor, kot destinacijo vinskih poti, kvalitetne kulinarike in mesta z najstarejšo trto na svetu, letos že predstavljali v bližnji Lipnici, točno mesto Wagna.