Da so gasilci še kako pomembni in nepogrešljivi, se je izkazalo pretekli petek, ko so priskočili na pomoč kmetu v Spodnjem Dupleku. Popoldne okoli 16. ure je s tamkajšnjega hleva pobegnilo 22 telet, težkih okoli 400 kilogramov. Lastnik kmetije je hitro odreagiral in uspel večino živali vrniti v hlev, za šestimi pa se je izgubila vsaka sled.

Živali so locirali s pomočjo drona 

Na pomoč je nato poklical prostovoljne gasilce iz Korene in Dvorjan, ki so se hitro odzvali in organizirali iskalno akcijo. Ker se je že temnilo, je bila pri iskanju dobrodošla pomoč dveh gasilcev Gasilske brigade Maribor, ki sta pobegle živali locirala s pomočjo drona. V akciji je ob dveh poklicnih gasilcih sodelovalo 18 članov PGD Dvorjane in osem gasilcev PGD Korena. S skupnimi močmi so pozno zvečer našli štiri teleta in jih vrnili lastniku.

»Iskalna akcija je bila dokaj zahtevna, teleta so bila zaradi luči precej vznemirjena in zato tudi podivjana. Ko se je vključil še dron, je bilo lažje. Živali so se razbežale daleč naokoli, eno smo našli celo v Zimici, ostale na njivi več kot kilometer od kmetije,« nam je povedal poveljnik PGD Dvorjane Primož Drozg.

[[image_1_article_63486]]

FOTO: Gasilci Dvorjane 

Gasilci so vredni zlata

Preostali dve manjkajoči živali so domači našli v soboto zjutraj. Lastnik živali je gasilcem hvaležen za hitro in učinkovito pomoč. »Želim se jim iskreno zahvaliti. Res se žrtvujejo za nas in nam pomagajo. Vredni so zlata,« je povedal.