V decembru nekatere stanovanjske hiše, ponekod pa celo ulice še posebej izstopajo po okraskih in lučkah. Ena takih je Mejna ulica, ki se nahaja, kot že ime pove, na meji med Spodnjim in Zgornjim Duplekom. Številni so prepričani, da gre za eno najlepše okrašenih in osvetlenih ulic v okolici Maribora. Do zdaj si jo je ogledalo več tisoč obiskovalcev, med njimi  so bili tudi taki iz Nemčije, Zagreba, ... Vsi so nad več kilometri božične razsvetljave in nekaj deset tisoč lučkami navdušeni.

[[image_1_article_61602]]

Vse skupaj se je začelo pred dobrimi 20 leti, ko je prebivalec Mejne ulice Janez Bezjak, potem ko je dobil otroka, na balkon obesil zvezdo repatico. Nato je vsako leto dodajal nove lučke in okraske, kmalu se mu je pridružil še sosed, pred dvema letoma pa je Mitja Mulec, ki prav tako stanuje v Mejni ulici, dal pobudo, da se projektu pridružijo še ostali sosedje. Ti so nato okrasili in osvetlili tudi svoje domove. Letos je to naredilo že deset gospodinjstev v ulici. Kot zanimivost naj zapišemo, da najvišji napihljivi snežak meri skoraj pet metrov. Celoten projekt temelji na prostovoljnem delu, v pomoč pa je tudi Občina Duplek, ki je prebivalcem ulice posodila dve stojnici in z manjšo finančno spodbudo pomagala pri njunem zagonu. Termine odprtja stojnic izbirajo naključno, tako da pri obiskovalcih poskrbijo še za večje presenečenje in zadovoljstvo. Takrat ponujajo brezplačne tople napitke in piškote. 

[[image_3_article_61602]]

Pravljično Mejno ulico si lahko ogledate še v teh dneh, prav tako na začetku prihodnjega leta. Letos sicer mineva 18 let, odkar imajo v Mejni ulici jaslice, ki jih je ustvarila družina Dobnik.