V Ciglencah, naselju v občini Duplek, ki leži na jugozahodnem obrobju Slovenskih goric na obeh stranega Ciglenškega potoka med Dvorjanami, Spodnjim Duplekom in Zgornjo Koreno, je pred časom odprl vrata nov Konjeniški klub NI-PI. Poimenovanje izhaja iz imen Nika in Pia. Gre za sestri Turk, ki se že vrsto let ukvarjata s konji; starejša, 25-letna Nika, že 14 let, pet let mlajša Pia deset, deset let z njimi tudi tekmujeta, in sicer v kategoriji preskakovanja ovir. Pri tem je zanimivo, da se njuni starši s konji nikoli niso ukvarjali, je pa jahala njuna sestrična, tako da Turkovi sprva konjev niso imeli doma, pač v hlevu sestrične na Pobrežju. 

V hlevu je trenutno pet konjev 

Prvega konja z imenom Ramos sta dobili leta 2014 in z njim tudi uspešno tekmovali. Ko se je s konjeniškim športom začela ukvarjati še Pia, so kupili še Can`t be Rudolfa. Čeprav več ne tekmujeta, sta oba konja še danes z družino. Njuno mesto na tekmovanjih sta prevzela kastrata Ciceron B in Aranykapu Quantadel, s katerima se udeležujeta tekmovanj v Sloveniji in tujini. Trenutno imajo v hlevu v Ciglencah, kjer so zgradili tudi moderno jahališče, pet konjev, poleg štirih omenjenih še poniko Rainbow Strawberry. 

[[image_1_article_64893]]

Za šolo jahanja je precejšen interes

Na vprašanje, zakaj so se odločili za ustanovitev konjeniškega kluba, Nika odgovori: "Že dlje časa učim jahanje, imam tudi licenco inštruktorice jahanja pri konjeniški zvezi. Ker smo doma uredili potreben prostor in imamo dovolj konj, smo se odločili za konjeniški klub. Naša glavna dejavnost je šola jahanja, v kateri trenutno sodelujejo trije konji. Ukvarjamo se s poučevanjem začetnikov in tudi tistih, ki že imajo nekaj znanja in bi ga želeli nadgraditi. Poudarek je na skakanju in na osnovah dresure. Učenje sprva poteka individualno, kasneje so jahači v majhnih skupinah. Za treninge uporabljamo manežo, pokrito z mivko, s tistimi, ki imajo že več znanja, pa se odpravimo tudi na teren." V toplejših mesecih bodo pri njih lahko ponija jahali tudi mlajši otroci, možno bo praznovanje rojstnih dni, organizirali pa bodo tudi otroške tabore. 

In kakšne pozitivne stvari prinaša jahanje? "Gre za preživljanja časa v naravi, kar je zlasti za otroke zelo pomembno. Razvije se določen odnos z živaljo, prav tako odgovornost, da je potrebno zanjo poskrbeti."

Sogovornica še dodaja, da je precej interesa za učenje jahanja. Poleg slednjega udeležence šole, najmlajši so stari sedem let, naučijo tudi vse o konjih in skrbi zanje.

[[image_3_article_64893]]