Duplek

Festival Vurberk bo letos izvedbeno nekoliko spremenjen

Damjan Veršič, 24.01.24 ob 03:20

Turistično društvo Vurberk je že objavilo razpis, s katerim vabijo ansamble k sodelovanju.

Festival Vurberk bo letos izvedbeno nekoliko spremenjen

Turistično društvo Vurberk v teh dneh že aktivno pripravlja vse potrebno za 32. Vurberški festival. Za 32. festival narodno-zabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in dvo - ali večglasnim petjem Vurberk 2024, ki bo v petek, 21. junija, ob 21. uri na grajskem dvorišču na Vurberku, je že objavljen razpis. Na voljo je tudi prijavnica. 

Iz razpisa je razvidno, da lahko na festivalu sodelujejo ansambli iz Slovenije in zamejstva, ki gojijo to glasbeno zvrst in imajo sestav, naveden v naslovu vabila ter so njegovi člani starejši od 15 let. Vsak ansambel oz. avtor lahko na razpisu sodeluje z več skladbami, ki ne smejo biti daljše od treh minut in pol. Na festivalu nastopi vsak ansambel z dvema skladbama, in sicer: z novo skladbo, ki je njihovo avtorsko delo in je nastala v zadnjem letu (tekmovalna skladba), in z drugo skladbo, ki je iz zakladnice skladb narodno-zabavne glasbe z diatonično harmoniko in dvo- ali večglasnim petjem. Na vabilo mora ansambel prijaviti dve skladbi z narodno-zabavno glasbo drugega avtorja (druga skladba), organizator nato na podlagi umestitve v programsko shemo izbere skladbo, ki jo bo ansambel izvajal.

Na festivalskem večeru se bo tokrat predstavilo deset ansamblov 

Skladbo, namenjeno tekmovalnemu delu festivala, je potrebno poslati v končni obliki (dokončan posnetek) ob prijavi na natečaj, saj bodo radijske postaje le-to predvajale že pred festivalom, kjer bo potekalo glasovanje. Festival  bo tudi letos potekal v živo na Radiu Maribor, posnetek festivala pa bo predvajan na RTV Slovenija predvidoma v mesecu juliju in avgustu letos. Za prijavljene ansamble, ob morebitni prijavi 12 ali več ansamblov, bo organiziran koncert, na katerem bo potekal izbor za festivalsko predstavitev. V primeru, da bo prijavljenih manj kot 12 ansamblov, bo 10 ansamblov za predstavitev na festivalskem večeru izbrala strokovna komisija, ki jo imenuje Turistično društvo Vurberk.

"Za lanski festival smo imeli prijavljenih natanko 12 ansamblov in vse smo tudi poslali v festivalski večer. Letos smo zaradi pogojev RTV Slovenija omejeni s časom, na voljo imamo le 90 minut. Zaradi tega bo v festivalskem večeru deset ansamblov," nam je pojasnil Branko Polanec, predsednik Turističnega društva Vurberk.

Lani sta bila zmagovalca festivala Ansambel Petan in Kvartet Svit z Marino in Tomažem. 

Na 32. festivalu narodno-zabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in dvo - ali večglasnim petjem Vurberk 2024 bodo podelili  nagrado strokovne komisije in nagrado občinstva in radijskih postaj. Tako imenovanega 1. Zlatega zmaja bo prejel ansambel za izvedbo in za najboljšo skladbo po izboru strokovne komisije,  2. Zlatega zmaja pa ansambel, katerega skladba je bila najbolj vščečna poslušalcem pred radijskimi sprejemniki in občinstvu. V obeh primerih zmagovalcema pripada tudi denarna nagrada v višini 800 evrov ter snemanje v RTV centru (Radio Maribor)  v vrednosti 1500 evrov. 

V sodelovanju z organizacijo Sazas bodo podelili še dve nagradi avtorjem, in sicer: plaketo Lojzeta Slaka (za najboljšo skladbo in denarno nagrado v višini 300 evrov) ter plaketo Fanike Požeg (za najboljše besedilo in denarno nagrado v višini 300 evrov).

Prijave so mogoče do 29. februarja

Ansambli, ki želijo sodelovati na festivalu, se lahko prijavijo najkasneje do četrtka, 29. februarja, na elektronski naslov organizatorja: [email protected] ali preko spletnega obrazca na spletni strani.

Festival je poseben po diatonični harmoniki in prizorišču

Festival ima več kot 30-letno tradicijo narodno-zabavne glasbe z diatonično harmoniko in dvo- in večglasnim petjem, zato so se odločili, da festivalsko dogajanje na Vurberku nadaljujejo, še pravi Polanec in doda: "Koncept samega festivala smo obdržali, izvedbeno pa nekoliko spremenili v duhu časa s partnerji, Občino Duplek, RTV Slovenija Regionalni center Maribor in Sazasom."

Vurberški festival velja za enega največjih v tem delu Slovenije, je pa edini, ki ima za pogoj diatonično harmoniko in dvo- ali večglasno petje. Posebno je tudi prizorišče festivala - odprti amfiteater gradu Vurberk, ki je edinstven v Sloveniji. Zato so tudi vsi termini za komercialne in druge koncertne nastope na Vurberku od začetka junija do konca decembra zapolnjeni.