Organizatorji letošnjega četrtega Vurko festa, otroškega kulturno-umetniškega festivala, ki so ga včeraj pripravili v idiličnem okolju gradu Vurberk, so lahko več kot zadovoljni. Prireditev, v kateri se poveže celotna občina, obe osnovni šoli in vsi vrtci, je namreč pritegnila množico obiskovalcev od blizu in daleč. Kako tudi ne, ko pa je bilo vreme več kot naročeno, hkrati pa je festival pomenil uvod v praznovanje občinskega praznika, že 30. po vrsti. 

Vsak je prispeval nekaj 

Učenci in učitelji Osnovne šole Duplek s podružnicama in Osnovne šole Korena ter vrtci so zadnje tedne živeli za Vurko fest. Vsak je prispeval nekaj; nekateri so izdelali sceno, ki je bila tokrat v znamenju tridesetice, drugi so se učili poslikav obraza, kar so potem pokazali v art šotoru, v katerem je mrgolelo otrok. Tretji so izdelovali rekvizite in raznorazne igre, ki so pritegnile najmlajše domačine in obiskovalce. Veliko jih je na prireditvi sodelovalo v vlogi animatorjev, usmerjevalcev pri igrah in še bi lahko naštevali. 

Glavni organizator Vurko festa je Občina Duplek, ki prireditev tudi finančno podpira, za idejno zasnovo in izvedbo programa poskrbita obe šoli z vrtci. Velike zasluge za izvedbo prireditve imajo tudi zaposleni v režijskem obratu, ki poskrbijo za tehnične zadeve. 

Na grajski zelenici je mrgolelo otrok in njihovih staršev

Že od 15. ure popoldne je na grajski zelenici mrgolelo otrok in njihovih staršev. Zanje je bila na voljo pestra kulinarična ponudba, na eni od stojnic so bila oblačila, na drugi pravljice iz zbirke Aleksander in vurberški zmaj, pod katere se je podpisala Breda Mulec. Prav te njene zdaj že štiri knjige pravljic so vzpodbudile nastanek Vurko festa, ki je sicer poimenovan po modro-rumenem zmajčku Vurku, ki je bil na včerajšnjem festivalu v središču pozornosti. Otroke so najbolj pritegnile igre na zelenici, na voljo je bil tudi pravljični kotiček. 

[[image_1_article_66981]]

[[image_2_article_66981]]

Na oder je stopilo več kot 150 otrok 

Ob 18. uri se je dogajanje z zelenic preselilo na odprti amfiteater Vurberškega gradu, kjer je tamkajšnja tribuna pokala po šivih. Na oder pa je stopilo več kot 150 otrok; nekateri so plesali, drugi peli ali se kako drugače predstavili. Posebnost letošnjega festivala je bila v tem, da so bili vanj vključeni tudi starši otrok, ki so tako prevzeli vlogo njihovih mentorjev. Na odru so se predstavili: učenke Osnovne šole Duplek v 2D oblekah, ki so pripravile izvirno otvoritveno točko, skupini lisičke in polžki Vrtca Žitečka vas, Vrtec Korena, podružnični šoli Dvorjane in Zgornji Duplek, Iza Konrad na bobnih, Jakob in Tim Ribič ter četrti peti in sedmi razredi Osnovne šole Duplek. 

[[image_4_article_66981]]

Folklorno nošo so si nadeli tudi župan in oba ravnatelja 

Največja posebnost festivala je bil končni folklorni venček, kakršnega na slovenskih odrih še nismo videli. V njem so zaplesali vsi; od najmlajših foklornikov iz vrtca, do tistih iz mlajše in starejše otroške folklorne skupine iz OŠ Korena in nato še člani folklorne skupine KUD Tonček Breznar iz Korene. Skupaj je bilo kar 50 nastopajočih. Zaplesala sta tudi ravnatelja obeh šol, Tomaž Repenšek in Peter Lešnik, folklorno nošo pa si je nadel tudi župan občine Duplek Mitja Horvat, ki ni samo zaplesal, ampak je na začetku tudi na kratko zapel ter sodeloval v stari igri s klobuki. Ker izhaja iz krajev, kjer je folklora doma, mu tega ni bilo težko narediti. Ob koncu je dejal: "Velik poklon vsem ustvarjalcem. V občini smo lahko ponosni na to, kar imamo." Preden se je na odru začel disco party se je zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli k izvedbi prireditve. 

[[image_8_article_66981]]

[[image_7_article_66981]]

V 30-letni zgodovini občine ustvarili veliko lepega in dobrega

Župan Mitja Horvat je povedal, da so v 30-letni zgodovini občine ustvarili veliko lepega in dobrega in da je dogajanje na festivalu, ki je bilo polno družinske energije, dober pokazatelj, da so ljudje zadovoljni v teh krajih in so ponosi del te skupnosti. "Je pa bila prireditev uvod v celotni dupleški teden. Naslednjo soboto se nam obetajo vaške igre, 23. junija bomo imeli ob jezeru tradicionalni Špor(t)het, kjer bo veliko kulinaričnega okušanja in zabave z ansamblom Čuki ter veliko otroških igral in animacije. Na koncu bomo zaključili z Dupleško nočjo, 24. junija, ko pridejo Fehtarji. Ob koncu bomo lahko rekli, da je tukaj lepo živeti. To je tisto, za kar se trudimo. Skozi leto bolj na investicijah, ko pa je trud poplačan, pa je praznovanje še toliko bolj sladko."

[[image_3_article_66981]]

Vsi so dali vse od sebe

"Festival je tako dobro uspel zato, ker smo pri njegovi izvedbi sodelovali popolnoma vsi. Že četrto leto poudarjamo dobre medsebojne odnose med občino in obema šolama. Krasni mentorji, učenci in malčki iz vrtcev dajo vse od sebe," je povedala Andreja Zelenik, profesorica likovnega pouka na obeh osnovnih šolah. 

[[image_6_article_66981]]

Tudi obiskovalci festivala so bili več kot zadovoljni. Med njimi smo ujeli tudi družino iz Benedikta, Darka, Tanjo in štiriletnega Jako, ki so za Vurko fest izvedeli od sorodnikov. Povedali so, da je vzdušje odlično, da se dogaja ogromno stvari in da v Duplek zagotovo še pridejo. 

[[image_5_article_66981]]