V športni dvorani v Spodnjem Dupleku so včeraj pripravili osrednjo proslavo ob letošnjem občinskem prazniku, na kateri so zaslužnim v občini podelili priznanja in se jim na ta način zahvalili za njihov prispevek in doprinos. Kot je običaj, so podeli priznanja odličnjakom, najboljšim športnikom in najzaslužnejšim občanom, znan pa je tudi prejemnik Glonarjeve plakete. 

Letos bo minilo 30 let od nastanka občine Duplek, ki je bila ustanovljena v oktobru leta 1994, z delovanjem in izvajanjem nalog pa je začela leta 1995. Od leta 2012 občino vodi župan Mitja Horvat.

Po odpeti himni v izvedbi Tima Ribiča in uvodnem pozdravu voditeljice smo videli gledališko predstavo učencev prvega in drugega razreda Osnovne šole Duplek. Sledil je nagovor župana Mitje Horvata, ki je med drugim spomnil, da letos mineva 30 let od odločitve za samostojno občino, ki je bila po njegovih besedah prava, saj je bil Duplek prej v senci večjega mesta, s samostojno potjo pa se je občina začela bolje razvijati. Dejal je, da so v vseh teh letih veliko postorili, pred njimi pa je še veliko izzivov. 

[[image_1_article_67288]]

Spomnil je, da je danes dan, ko izkazujejo čast in izrekajo priznanje mladim, ki izstopajo na učnem in športnem področju, ter izpostavljajo posameznike in društva, ki so vložili nekaj več napora za še boljšo družbo. Ob koncu se je vsem zahvalil za njihov prispevek k skupnosti: "Zaradi vas smo občani občine Duplek ponosni na svojo občino. Vse najboljše občina Duplek!"

[[image_2_article_67288]]

Nagradili odličnjake

V nadaljevanju so podelili priznanja učencem, ki so v vseh letih osnovnošolskega izboraževanja dosegli odličen uspeh. Z Osnovne šole Korena so to Amadeo Zajšek, Luka Mumlek in Jaka Weingerl, z Osnovne šole Duplek pa Zala Ambrož, Mojca Belec Drenik, Julia Bratkovič, Teo Jelen, Lily Krajnc. Stela Kostanjevec. Nina Kukovec, Hana Špičko Ina Bohorč, Ela Bezjak, Ana Toplak, Lučka Premec in Neja Lešnik.

Priznanja športnikom 

Po plesni točki učencev četrtih, petih in sedmih razredov dupleške osnovne šole so nagradili najboljše športnike. Priznanje za perspektivnega športnika so prejeli: Tilen Širec, Lina Zarja Zupanc, Julija Palčec, Jure Banič, Lan Lilek, Tine Thaler Gosteničnik, Jaka Drozg, Vid Majcen in Adrian Hlebič. Prejemniki priznanj za športne dosežke: Nina Auda, Zoja Podgoršek, Nike Taja Peček, Jani Senekovič, Tim Kopecky, Miha Magdič, Anamarija Gajser, Patrik Vesenjak, Taja Radin Jordan, Lan Duh, Nik Rapič in strelska sekcija Društva upokojencev Duplek. 

Za vrhunske športne dosežke so nagradili: atleta Jurija Bebra in Leopolda Klampferja, motokrosista Gala Geršaka, judoiste Nika Grajfonerja, Tilna Mulca in Kristino Vršič ter karateiste Gajo Rojs, Tjašo Rojs, Lejlo Verbošt, Stelo Kostanjevec in Damjana Žinka. 

Priznanje za zasluge na področju športa je prejel Miroslav Ferlič, in sicer za uspešno trenersko kariero v NK Duplek, izjemne rezultate, za delovanje v upravnem odboru in za pomoč v klubu. Športnik leta je postal Bian Drozg, ki je registriran v Taekwondo in Kickboxing zvezi  Slovenije, je pa tudi član reprezentance obeh zvez. Med drugim je dosegel naslov državnega prvaka, sodeloval pa je tudi evropskem in svetovnem pokalu. Naziv športnice leta je šel v roke Anini Kirbiš, plavalki, ki je v lanskem letu na državnem prvenstvu v Mariboru dosegla 2. mesto v štafeti 4 krat 100 prosto in 2. mesto v štafeti 4 krat 200 prosto. Ekipa leta je postala ekipa U11 Nogometnega kluba Duplek, ki je v tekmovalni sezoni dosegla vse zmage v ligaškem tekmovanju pod okriljem Nogometne zveze Maribor ter odlične rezultate tako na domačih kot tudi mednarodnih turnirjih. 

[[image_4_article_67288]]

[[image_3_article_67288]]

Županova priznanja

V kategoriji županova priznanja so nagradili: Marjana Kopuna (za dolgoletno delo kot gospodar Turističnega društva splavarjev in rancarjev), Martina Majeriča (za dolgoletno prizadevanje in skrb Nogometnega kluba Duplek), Martina Bezgovška (za požrtvovalno delo v župniji sv. Barbare), Heleno Gostenčnik (za dolgoletno in prizadevno delo na humanitarnem področju), Društvo upokojencev Duplek (ob 30. obletnici delovanja društva), Stanislava Germauca (za dolgoletno uspešno vodenje Turističnega društva občine Duplek), Tamburaški orkester Duplek (ob 20. obletnici delovanja društva) in Silvestra Paluca (za dolgoletno in prizadevno delo v operativi gasilskega društva Dvorjane). 

[[image_5_article_67288]]

[[image_6_article_67288]]

Glonarjeva plaketa v roke Rajku Ferku 

Glonarjevo plaketo, ki jo podeljujejo za dosežke na kulturnem področju, je tokrat prejel slikar, galerist, aforist in organizator mednarodnih likovnih kolonij Rajko Ferk.  Njegovo umetniško izražanje je prepoznavno ne le v slovenskem, pač pa širšem mednarodnem prostoru. Profesor in likovni kritik Alfred Pasolino ga je razglasil za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja in pomembnega umetnika v evropskem prostoru.

Kolonije Duplek Art so ene večjih mednarodnih kolonij v Evropi, kar je tudi dobra priložnost za promocijo občine.

Znan je po uporabi akrilnih barv na platno s tehniko večplastnih nanosov, ki jih nato spretno odstrani z različnimi orodji, med drugim z gumijastimi gladilkami in lopaticami. V njegovih delih se ne skriva zgolj likovna estetika, ampak tudi globlji pomen in zgodbe, ki potrebujejo individualno interpretacijo. Ferk se je v 15 letih likovnega ustvarjanja predstavil na več kot 300 razstavah, organiziral je več kot 20 likovnih kolonij, med katerimi je ime Duplek zapisal na svetovni kulturni zemljevid z likovnimi kolonijami Duplek Art. 

[[image_7_article_67288]]

Zlatega grba Občine Duplek in naziva častni občan tokrat niso podelili. Za kulturni program so poskrbeli Tim Ribič in Špela Pokeržnik ter Abba Mia. Po uradnem delu programa so se nagrajenci in obiskovalci zadržali še na pogostitvi. 

[[image_8_article_67288]]