Turistično društvo Vurberk v občini Duplek tudi letos v počastitev praznika dela organizira tradicionalni pohod na Grmado, najvišji vrh občine Duplek in tudi osrednjih Slovenskih goric.

Pohodniki se bodo na gradu Vurberk zbrali v sredo, 1. maja, ob 9. uri, uro prej bodo začeli zbirati njihove prijave. Štartina za odrasle, ki vključuje spominsko darilo, kartonček, napitke ob poti ter toplo malico ob prihodu na cilj, znaša 10 evrov. 

Dobrih devet kilometrov dolga pot ni prezahtevna 

Vsak pohod začnejo z uradnim pozdravom župana občine Duplek Mitje Horvata in predsednika TD Vurberk Branka Polanca. Nato se odpravijo na 9,3 kilometrov dolgo in ne preveč naporno pot, ki udeležence pelje okrog gradu Vurberk do Kozjaka pri Krčevini pri Vurberku, Grajenščaka, do Dolgega kamna, najvišjega vrha mestne občine Ptuj, in v nadaljevanju do Grmade, 462 metrov visokega vrha, in nazaj preko Marofa do piknik prostora pri vurberškem gradu. 

Lanskega pohoda se je udeležilo 280 udeležencev, letos jih pričakujemo med 250 in 300. Lani je pohodnike s prvomajsko budnico, presenetil Borut Ludvik, predsednik društva Ohranimo naravo čisto. 

[[image_2_article_65554]]

Celotna pohodna pot je ustrezno označena z usmeritvenimi tablami, na poti pa pohodnike čakajo kontrolne točke, kjer dobijo žig na pohodno kartico, ki jo prejmejo ob prijavi. Ker je to pot druženja in veselja, vsako leto ob poti na postojankah poskrbijo tudi za vodo in sladke napitke, v Grajenščaku so tradicionalno na voljo obloženi kruhki.  Vsakega, ki uspešno zaključi krožno pohodno pot, ki se konča na grajski zeleni ploščadi, čaka spominsko darilo in zaslužena topla malica. Z druženjem ob dobri kapljici in domači glasbi nato nadaljujejo v pozno popoldne. 

[[image_1_article_65554]]

Vzpodbudno je, da sodeluje vedno več družin z otroki 

Pohod, ki vsako leto privabi veliko udeležencev, člani vurberškega turističnega društva organizirajo že od leta 2004. Ker je v koronskem obdobju dogodek enkrat odpadel, bo letošnji pohod 19. po vrsti. Na ta način se, kot pravijo, na najlepši način poklonijo prazniku dela 1. maju, saj izkoristijo praznični dan za gibanje in druženje, kar je v teh časih zelo pomembno. Pohoda se udeležujejo tako mladi kot starejši, predvsem pa organizatorje veseli, da je med pohodniki vedno več družin z otroki, ki to tradicijo prenašajo na mlajše generacije.