Nizke temperature, ki smo jim priča v teh dneh, vplivajo tudi na naše avtomobile, posebej na tiste, ki čez noč niso v garažah. Najbolj so na udaru akumulatorji, veliko težavo predstavlja neustreznost tekočine za vetrobransko steklo in hladilne tekočine za motor. Če tekočne niso primerne za zimo, lahko povzročijo precejšnjo škodo. Še vedno se najdejo vozniki, ki se v teh razmerah vozijo z letnimi gumami. Nekateri ne menjujejo redno filtra kabine, zato se jim rosijo šipe, močno so izpostavljene tudi metlice brisalcev, ki čez noč primrznejo na steklo. V takšnem primeru je potrebno vedno najprej odtaliti steklo, šele nato vklopiti brisalce.

Lahko se pojavijo težave z gorivom in grelnimi svečkami

Če zjutraj ne morete zagnati motorja, potem je velika verjetnost, da je prišlo do okvare akumulatorja, pravi Gregor Lužnik, lastnik avtoservisne delavnice iz Lenarta. Pri tem pa opozarja, da se v primeru izpraznjenega akumulatorja motor sploh ne zažene, na armaturni plošči se prižgejo opozorilne lučke. Če pa se motor zaganja in ne vžge, pa gre za drugačno vrsto težave: "Če motor samo, kot rečemo, vergla, potem so lahko težave z gorivom, grelnimi (žarilnimi) svečkami, ... Pri temperaturah 15 in več stopinj pod ničlo se lahko namreč nafta zgosti, avto posledično ne vžge. Tudi dizla z okvaro grelne svečke pri nižjih temperaturah ne moremo zagnati."

Letna tekočina za vetrobransko steklo vodi do okvare varovalke ali celo motorčka

Velikokrat se zgodi, da vozniki tudi pozimi uporabljajo letno tekočino za vetrobransko steklo. "Ker ta zamrzne, lahko pride do okvare motorčka, največkrat pa do uničenja varovalke. Naprava sicer, potem ko zamenjamo varovalko, znova deluje, še prej pa je potrebno celotni sistem odmrzniti," pojasni Lužnik in zavrne prepričanje nekaterih, da toplota motorja odmrzne letno tekočino v posodi: "Ta posoda je običajno pri blatniku ali koloteku, kamor toplota motorja ne seže." Če imate torej v posodi še vedno letno tekočino, jo čimprej zamenjajte z zimsko. Mešanje ni priporočljivo, letno tekočino je potrebno izčrpati.

Voda namesto antifriza vas lahko drago stane

Zmotno je mišljenje, da bo posoda zaradi zamrznjene tekočine za vetrobransko steklo počila, ima namreč možnost raztezanja. Povsem drugače pa je v primeru neustrezne hladilne tekočine (antifriza). "Če imamo v hladilniku motorja vodo, bo ta ob nizkih temperaturah zamrznila in se razširila. Posledično lahko hladilnik poči, v najslabšem primeru pa pri bloku motorja izskočijo varovalni kovinski čepi, ki preprečujejo, da bi blok motorja počil."