Člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak so se ob 20-letnici zbrali na volilnem občnem zboru.

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak je 3. marca na rednem letnem občnem zboru, ki je bil tokrat volilni, zaznamovalo 20 let delovanja. Med povabljenimi gosti na Izletniški kmetiji Breznik v Komarnici so bili župan Marjan Žmavc, podžupan Franci Zorko, aktualna cerkvenjaška vinska kraljica Patricija Peklar, njene predhodnice Monika Majer, Tjaša Simonič in Martina Breznik Krajnc ter Cvetka Bunderla s kmetijsko svetovalne službe v Lenartu. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki nekaterih sosednjih in bližnjih vinogradniških društev ter ostalih domačih društev v kraju.

Kot je običaj, so naprej pripravili predavanje o negi in zaščiti vinske trte s pripravki, ki jih proizvaja podjetje Bayer, Marko Breznik, mag. kmet., zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, pa je govoril o zatiranju ameriškega škržata, ki je prisoten ne le v vinogradih, temveč tudi na samorodnicah. Dosedanji predsednik društva Franci Zorko je v poročilu predstavil opravljene društvene aktivnosti v prejšnjem letu; izobraževanja in predavanja o varstvu vinske trte, promocijske dejavnosti, udeležbe na srečanjih sosednih in prijateljskih društev, rez in trgatev Johanezove trte, postavitev klopotca, martinovanje, društveno ocenjevanje vin, …

Ob obletnici društva so spregovorili tudi o njegovi zgodovini. Pobudnik ustanovitve je bil Ivan Janez Pučko, ki je društvo vodil prvih 12 let, ustanovni člani so bili še: Franc Kuri, Marica Štrucl, Silva Kozar, Franc Veberič, Jože Gregorec, Branko Kavčič in že pokojna Franc Družovec in Alojz Fekonja. Pri tem je zanimivo, da so v poimenovanje društva, ki danes šteje 110 članov, kot prvi v Sloveniji vključili izraz “ljubitelji vina”, s čimer so se jim lahko pridružili tudi tisti, ki niso vinogradniki. Njihovo dejavnost že ves čas podpira Občina Cerkvenjak, tako nekdanji župan Jože Kraner kot aktualni Marjan Žmavc.

Francija Zorka je na mestu predsednika zamenjal Marko Breznik

Franci Zorko, ki je Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak vodil zadnjih osem let in je zdaj postal podžupan, se je tej funkciji odpovedal, na njegovo mesto je prišel Marko Breznik. Zorko, ki je kot spomin na dobro vodenje društva dobil simbolično darilo, se je zahvali upravnemu odboru društva in članom ter občini za dobro sodelovanje. Novemu predsedniku Brezniku pa je zaželel uspešno vodenje in mu ponudil pomoč, če jo bo potreboval.

Marko Breznik nam je povedal, da bo, glede na to, da je društvo dobro stoječe, delo nadaljeval po ustaljenih poteh, ob tem pa si bo prizadeval, da bo v društvo vključil še kakšnega novega mladega člana. “Imamo idejo, da bi pripravili vinske degustacije za mlade v obliki vinskih večerov, zaenkrat o tem zgolj razmišljamo. Bomo pa letos izpeljali podobne aktivnosti kot lani, v programu dela jih predvidevamo 21.” Župan Marjan Žmavc je v nagovoru poudaril dobro sodelovanje med društvom in občino, ki je stara že 25 let. Dejal je, da je občina ponosna na delovanje društva, ki je za promocijo vinogradništva v Cerkvenjaku naredilo veliko. Nenazadnje je med društvenimi člani že pet takih, ki so člani evropskega in slovenskega reda vitezov vina.

Dodajmo, da bo to nedeljo, 12. marca, ob 11.00 uri v Cerkvenjaku opravili rez potomke Stare trte z mariborskega Lenta, ki so jo poimenovali Johanezova trta. Prireditev, ki jo ob tej priložnosti pripravljajo, bodo obogatili s kulturnim programom.