17-letna Patricija Kuronja Križnik iz Benedikta si je na 17. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik 2024 priigrala zlato priznanje. Kot nam je povedala, ljubezen do diatonične harmonike traja že od njenega šestega leta. A si takrat z mamo nista mogli privoščiti učnih ur, in tako je bilo vse do Patricijinega enajstega leta. “Potem pa smo leta 2017 izvedeli za Glasbeno šolo Rošer, ki mi je stopila naproti. Pri njih glasbene ure obiskujem še danes, moj mentor je zdaj Blaž Jamnikar Pukl, pred tem je bil Marko Belšak. Sicer ne prihajam ravno iz glasbene družine, je pa res, da me glasba že od nekdaj spremlja vsak dan, ker brez muzike na TV pri nas enostavno ni šlo.”

Ocenjujejo stil in tehniko igranja, ki sta najbližja Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi

Na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik je Patricija do sedaj dosegla dve srebrni in dve zlati priznanji. Letošnjega tekmovanja, ki vedno poteka  v gostilni Avsenik v Begunjah na Gorenjskem, se je v treh dneh udeležilo 140 harmonikarjev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Italije in Nizozemske.

[[image_1_article_62504]]

Kot so za STA sporočili iz Muzeja Avsenik, organizacijski odbor tekmovanja že dolga leta vodi želja, strast in skrb za ohranjanje slovenske narodno zabavne glasbe in za popularizacijo harmonike. S tekmovanjem želi spodbuditi mlade harmonikarje in jih motivirati za poglabljanje znanja. Prav tako želijo organizatorji s tekmovanjem doseči tudi čim višji nivo izvajanja Avsenikove glasbe. Posebnost Avsenikovega tekmovanja harmonikarjev je namreč v tem, da se ocenjujeta stil in tehnika igranja, ki sta najbližja Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi.

"V obveznem delu programa sem izvedla skladbo Na Zbiljskem jezeru, kot izbirno pa sem zaigrala Židan parazol."

Glasbena šola Rošer je sicer na tekmovanju osvojila 16 zlatih in pet srebrnih priznanj. 

[[image_2_article_62504]]

Za njo je že veliko nastopov

V lanskem letu je nastopila na tekmovanju frajtonarjev za nagrado Naj godec Slovenskih goric v Ceršaku v občini Šentilj. Njihove nastope je ocenjevala tričlanska strokovna komisija Zveze diatonične harmonike Slovenije, Patricija je na koncu osvojila tretje mesto. Lani je nastopila tudi na Dnevu heligonke na Petrovi gori na Hrvaškem.

[[image_3_article_62504]]

Njeno prvo tekmovanje je bilo Slakovo, na katerem je dosegla bronasto priznanje. “Moj veliki preskok je predstavljalo tekmovanje za naj harmonikarja na Golici TV, kjer sem dosegla tretje mesto. Tam so me prvič v življenju spremljale kamere. Tekmovala sem tudi na Štajerski frajtonarici, kjer sem dosegla tretje mesto, in se uvrstila na Zlato harmoniko Ljubečne 2022.” Avtorskih skladb še nima, dopušča pa možnost, da bo kdaj tudi sama kaj napisala. Je pa v Lenartu v sodelovanju s TV Golica posnela svoj prvi samostojni videospot za skladbo Kam le čas beži.

[[image_4_article_62504]]

V prihodnosti se vidi v ansamblu

V letu 2024 bo Patricija, ki ob igranju harmonike tudi zapoje, nadaljevala z nastopi, njena velika želja je, da bi v prihodnosti postala del kakšnega ansambla. Ponovno se bo udeležila državnega prvenstva v igranju na diatonično haromoniko. Predlani je na tem tekmovanju osvojila bronasto priznanje, lani srebrno, letos pa, kot pravi, cilja na zlato.