Atopijski dermatitis je kožna, nenalezljiva, kronična, močno srbeča bolezen. Gre za okvaro kožne pregrade, kar pomeni da je koža bolj prepustna. Najbolj pogosto se pojavi med 3. in 12. mesecem otrokove starosti.  Ni pa to pravilo, pojavi se namreč lahko kadarkoli v življenju. Pogosto se bolezni ne prizna resnosti ali razsežnosti. Dejstvo pa je, da vpliva na vsa področja življenja; od prehrane, nege, oblačil, okolja, rutine, opravkov, do  vsakodnevnih opravkov, področij in situacij. Vsakodnevno življenje spremeni v pravi pekel. Najbolj nezvdržen del je srbečica, ki prinaša mnogo neprespanih noči in veliko škode na koži, ki jo povzroča nenehno praskanje.

DRUŠTVO ATOPIJSKI DERMATITIS – KJE, ZAKAJ IN KDO?

Društvo AD deluje po celotni Sloveniji. Ustanovila sta ga zakonca Novak, starša štirih otrok, dveh z atopijskim dermatitisom, alergijami in začetki astme. Namen društva AD je, da sotrpinom nudi pomoč in podporo, v kakršnikoli obliki jo že potrebujejo. Pa naj bo to duševno, moralno, s kvalitetnimi informacijami, finančno ali kaj čisto drugega. Želimo si širiti besedo, da AD NI nalezljiva bolezen. Aktivno pa delamo tudi na povezovanju vseh vpletenih, torej obolelih, njihovih bližnjih, strokovnjakov s ključnih področij in tudi različnih podjetij. Eden tovrstnih dogodkov je Atopic Expo, ki se bo odvijal 2.2.2020 v Hotelu City Maribor.

ATOPIC EXPO – KAJ JE TO?

Gre za sejem, na katerem se bodo predstavila različna podjetja in strokovnjaki, katerih izdelki ali storitve so povezani z atopijskim dermatitisom, alergijami ali astmo. Poleg tega se bodo odvijala tudi strokovna predavanja, poskrbljeno pa bo tudi za animacijo otrok, da se bodo starši v miru lahko sprehodili po stojnicah in res pridobili informacije, ki jih iščejo.

OD KOD IDEJA ZA TAK DOGODEK?

Ko sva se midva znašla kar naenkrat z otrokom z atopijskim dermatitisom in toliko alergijami, sva bila čisto nemočna, nepripravljena, zmedena, zaskrbljena, polna vprašanj. Če bi takrat obstajal tak sejem, bi rešil večino teh težav. Vsi, ki se znajdejo v tej isti situaciji, lahko pridejo, vprašajo strokovnjake, se posvetujejo z različnimi podjetji, preizkusijo izdelke, izvejo več o izdelkih in storitvah, vprašajo vse kar jih muči, da v končni fazi tudi kupijo izdelke, ki jih potrebujejo, a bolj ugodno. Življenje z atopijskim dermatitisom je ogromen finančni zalogaj. Nenazadnje se bodo tudi družili z ljudmi, ki jih res razumejo in bodo pri vsem tem še dobrodelni. Vstop je prost!!

KDO LAHKO PRIDE, KOMU JE DOGODEK NAMENJEN?

Pridejo lahko vsi, tisti, ki imajo tovrstne težave, pa tudi tisti, ki jih nimajo in jih morda zanima pobližje kakšen izdelek od podjetij, ki bodo tam ali pa navsezadnje izkoristijo priložnost za cenejši nakup. Za simbolično donacijo bodo lahko prejeli tudi res bogata, kvalitetna in raznolika darila naših sponzorjev, vsa sredstva pa bomo namenili socialno šibkim. Pridejo tudi tisti, ki želijo izkazati podporo ali nas samo pozdraviti. Vsakega posebej bomo izredno veseli.

Se vidimo na ATOPIC EXPU 2.2.2020 med 9:00 in 16:00 uro v Hotelu City Maribor. Kontakti: [email protected], tel.št: 070 430 527, https://drustvoad.si/atopic-expo/ 

ZAKAJ PRITI NA ATOPIC EXPO?

Želimo si pomagati in tudi v prihodnje bo to naše osnovno vodilo. Vsem, ki se spopadajo z atopijskim dermatitisom in podobnimi stanji, pa sporočamo, da niso sami, da se lahko obrnejo na nas, resnično vas razumemo in skupaj bomo našli pot k boljši kvaliteti življenja.  Tudi vsake podpore bomo veseli, več o tem pa na naši spletni strani (www.drustvoad.si).  Se vidimo na ATOPIC EXPU 2.2.2020 med 9:00 in 16:00 uro v Hotelu City Maribor.