Mleko je ključno pri kavnih napitkih, kot so latte, cappuccino in macchiato. Prav tako je pomembna sestavina pri beli kavi. Doda kremo, sladkost in gostoto kavi, ter ustvari gladko in žametno peno na vrhu. Mleko pomaga uravnotežiti kislost in grenkobo v kavi ter jo naredi bolj prijetno.

Vendar pa vsi ne morejo ali nočejo uživati kravjega mleka, iz različnih razlogov. Nekateri ljudje ne prenašajo laktoze ali imajo alergije na mlečne izdelke. Drugi izbirajo vegansko ali rastlinsko prehrano iz etičnih ali okoljskih razlogov. Nekateri se lahko odločijo za rastlinsko mleko zaradi hujšanja. Tukaj vam ponujamo 10 najboljših mlek neživaljskega izvora, ki se bodo odlično spojila s kavo:

1. Sojino mleko

Sojino mleko ima rahlo sladek in oreškast okus v kavi ter kremasto teksturo, ki se dobro zlije z večino vrst kavnih zrn. Lahko ustvari prijetno peno na vrhu kave, zaradi česar je idealno za latte ali cappuccino. Vendar pa je lahko za nekatere pena predebela ali težka in se lahko sesiri, če je kava preveč kisla ali vroča. To mleko vsebuje približno 25-30 kalorij na 2 žlici.

Sojino mleko je odlična možnost za tiste, ki uživajo v kremasti kavi. Bogato je s proteini in kalcijem, zato je dobra izbira za vegane in posameznike z intoleranco ali alergijami na mleko. Vendar pa morda ni primerno za tiste, ki so alergični ali občutljivi na sojo ali ki imajo raje lažje mleko.

2. Mandljevo mleko

Tudi mandljevo mleko ima sladkast in oreškast okus, ki doda subtilno mandljevo aromo in zmanjša grenkobo kave. Kljub temu pa lahko njegova redka konsistenca ne ustreza vsem in se lahko sesiri, če je kava preveč kisla ali vroča. Hkrati ima slabšo penljivost, kar pomeni, da je primerno za osebe, ki niso navdušene nad penasto kavo.

To mleko vsebuje približno 15-20 kalorij na 2 žlici. Mandljevo mleko je primerno za tiste, ki iščejo sladko, nizkokalorično in nizko-maščobno možnost. Vendar pa morda ni idealno za tiste, ki so alergični ali občutljivi na oreščke ali iščejo kremastejše mleko.

3. Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ima sladek in tropski okus, zaradi katerega je primerno za različne kave z okusom, kot je velikokrat latte macchiato. Vendar pa je lahko za nekatere premočno ali prevladuje nad okusom kave. Tudi to se lahko sesiri, če je kava preveč kisla ali vroča. Hkrati ima slabo penljivost, kar povzroči, da ima kava manjši dekorativni značaj .

Mleko iz kokosa vsebuje približno 20-25 kalorij na 2 žlici. Primerno je za tiste, ki si želijo bogatega, visoko maščobnega in visoko sladkega rastlinskega mleka. Morda ni primerno za tiste, ki so alergični ali občutljivi na kokos ali si želijo lažjega mleka.

4. Ovseno mleko

Ovseno mleko ima nežen in rahlo sladek okus, ki doda gladko in kremasto teksturo. Primerno je za tiste, ki iščejo okolju prijazno možnost. Vendar pa se nekaterim lahko zdi premalo aromatično. Kljub temu ima visoko penljivost, kar ga naredi primernega za latte ali kapučino. Tako kot ostala mleka iz oreškov se tudi to lahko sesiri v kisli ali vroči kavi.

Ovseno mleko vsebuje približno 20-30 kalorij na 2 žlici, primerno pa je za tiste, ki imajo radi nežno, okolju prijazno in brez-laktozno mleko. Morda pa ni primerno za tiste, ki so alergični ali občutljivi na gluten ali si želijo bolj aromatičnega mleka.

5. Riževo mleko

Riževo mleko ima pretežno nevtralen in rahlo sladek okus, ki kavi dodaja lahkotnost. Primerno je za tiste, ki iščejo možnost z nizko alergenostjo in nizko vsebnostjo maščob. Za nekatere lahko deluje preveč vodeno ali pa jim manjka okus in gostota. Hkrati je penljivost tega mleka slaba in se tudi lahko sesiri v kisli ali vroči kavi.

Vsebuje pa približno 20-25 kalorij na 2 žlici. Riževo mleko je primerno za tiste, ki imajo radi nevtralno, malo alergeno in preprosto rastlinsko mleko. Vendar pa morda ni primerno za tiste, ki iščejo bolj hranljivo ali kremasto možnost.