V zadnjih dneh se po družbenih omrežjih, predvsem na TikToku, širi nenavadna tema: Debata o tem, če bi v gozdu raje sami obtičali z neznanim moškim ali medvedom. Moške razburja predvsem, ker večina žensk na družbenih omrežjih izbira medveda. A vprašanje žal razkriva žalostno realnost našega sveta.

'Če me napade medved, mi bodo vsaj verjeli'

Razprava naj bi se sodeč po nekaterih virih začela zaradi objave na TikToku, v kateri je bilo izpostavljeno, da je za ženske bolj strašljivo, če sredi gozda naletijo na neznanega moškega, kot pa na medveda. Tema se je hitro razširila in dosegla globalno razsežnost.

Ljudje na dilemo srečanja z medvedom ali neznanih moškim gledajo na različne vidike. Nekateri se osredotočajo na praktične pomisleke, kot so nevarnost napada medveda ali možnost preživetja v divjini. Drugi vidijo vprašanje kot metaforo za spolne napade in spolne neenakosti ter poudarjajo grožnjo, ki jo predstavlja moški v primerjavi z medvedom. Spet tretji se v razpravi zabavajo in jo vidijo kot lahek način za izmenjavo mnenj in humorja.

Seveda na vprašanje, s kom bi raje obtičali v gozdu, ni enoznačnega odgovora.

Ne glede na to, ali se nam zdi zabavna ali moteča, razprava ponuja vpogled v sodobno družbo. Čeprav so moški užaljeni, ker ženske izbirajo medvede, se je namreč potrebno vprašati, zakaj je temu tako. Med razlogi so različni žalostni zapisi, kot so 'Če me napade medved, mi bodo vsaj verjeli', 'Če me napade medved, ne bodo krivili mojih oblačil', hkrati pa veliko uporabnic družbenih omrežjih verjame, da medvedi niso sposobni sprijenih stvari, kot nekateri moški, saj je najhujša stvar, ki jim jo lahko naredi medved to, da jih ubije.

Potrebno pa je poudariti še, da tudi nekateri moški ob vprašanju, če bi morali svojo hčerko pustiti v gozdu z neznanim moškim ali medvedom, nimajo pravega odgovora. Mnogi izbirajo medveda saj pravijo, da lahko hčerko pripravijo na srečanje s to živaljo, medtem ko od nekaterih moških ne vedo, kaj lahko sploh pričakujejo.

Če bi bili ženska, kaj bi izbrali - moškega ali medveda?