Zaradi okusnega sladko-kislega okusa in skoraj nevidnih semen so borovnice priljubljeno sadje mnogih. Poleg tega, da so okusne, pa imajo tudi številne koristi za zdravje.
Zdravilne lastnosti borovnic
Borovnice vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante, ki zagotavljajo pomembne koristi za zdravje. Bogate so na primer z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje srca, kosti in strjevanje krvi, piše WebMD.
Druge prednosti borovnic vključujejo:
Visoka vsebnost antioksidantov: Borovnice so med najboljšimi viri antioksidantov, ki ščitijo telo pred prostimi radikali in poškodbami celic.
Zniževanje holesterola: Antioksidanti v borovnicah preprečujejo oksidacijo holesterola, kar zmanjšuje tveganje za nastanek oblog v arterijah.
Zniževanje krvnega tlaka: Antocianini, spojine v borovnicah, lahko pomagajo znižati visok krvni tlak.
Nadzor krvnega sladkorja: Redno uživanje borovnic izboljša občutljivost za inzulin in pomaga nadzorovati sladkor pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.
Boljša prebava: Zaradi vlaknin borovnice spodbujajo zdravo prebavo.
Borovnice so odlične kot dodatek sladicam. Dodate jih lahko tudi v palačinke, pite, smutije ali pripravite borovničev sok.
Ali so zamrznjene borovnice tako zdrave kot sveže?
Borovnice bodo obstale dlje, če jih hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku. Z vodo jih operite samo pred uživanjem, ne takoj po nakupu.
Z zamrzovanjem sveže nabranih borovnic v resnici ohranite večino hranil, ki jih sveže sčasoma izgubijo. Zamrznjene borovnice pa vsebujejo manj vitamina C.