Lajfstajl

Veste, kaj še je nalezljivo kot zehanje?

Uredništvo , 02.09.23 ob 19:29

Ko pomislimo na nalezljivost, nas običajno prešinejo podobe zehanja.

Veste, kaj še je nalezljivo kot zehanje?

Ko pomislimo na nalezljivost, nas običajno prešinejo podobe zehanja, ko začne ena oseba nalezljivo zehati in sproži verižno reakcijo med vsemi prisotnimi. Vendar pa se nalezljivost ne konča samo pri zehanju. Čustva in vedenja so prav tako nalezljiva, kot je nalezljivo zehanje. Vse to je posledica naših možganov, ki so naravno naravnani k vzpostavljanju družbenih povezav in empatije z drugimi ljudmi. Tako se čustva in vedenje širijo med nami kot nekakšen nalezljiv pojav.

Občutek empatije in smeh

Gre za pojav, ki so ga vedenjski psihologi že razložili z dejstvom, da so možgani še posebej občutljivi za socialno interakcijo in povezovanje. Ponavljanje obraznih izrazov, ki jih vidite pri ljudeh okoli sebe, je pravzaprav način, kako se z njimi povežete in razvijete občutek empatije. Obstaja cela vrsta vedenj, ki se jih pravzaprav ne zavedate, so lahko posledica istega mehanizma in se prenašajo kot okužba. Najprej je tu nalezljivost smeha. Ko vidimo nekoga, ki se smehlja ali se glasno smeji, se težko upremo skušnjavi, da se jim ne bi pridružili (razen, če smo res slabe volje). Smeh se širi kot dobra energija.

Namrščenost in stres

Isti nagon, zaradi katerega se nasmejimo, ko se drugi, je odgovoren tudi za to, da smo namrščeni ob namrščeni osebi. Morda ne boste razvili popolnega občutka jeze ali sovraštva, kot ga ima druga oseba, vendar bodo vaši obrazni izrazi zagotovo podobni tistim, kot jih ima oseba, poleg katere ste. Enako velja za stres. Če smo okoli ljudi, ki so pod stresom, se lahko začnemo počutiti enako napeto in anksiozno.

Mraz

Že samo pogled na osebo, ki jo zebe in drhti, je lahko dovolj, da tudi sami občutite mraz. Tako se je v neki študiji pokazalo, da se je temperatura v rokah ljudi, ki so gledali video ljudi, ki rokujejo z ledom, nenadoma znižala.

Pridobivanje teže

Obstajajo študije, ki kažejo, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo pogosteje prijatelje, ki imajo tudi sami težave s težo ali so debeli. Raziskave kažejo, da se tveganje za pridobivanje teže poveča, če se je vaš najboljši prijatelj pred kratkim zredil.