Visok krvni tlak ali hipertenzija je eden izmed ključnih dejavnikov tveganja za bolezni srca. Običajno ga je težko odkriti, ker ni veliko vidnih znakov ali simptomov. Krvni tlak je mogoče obvladovati s spremembami življenjskega sloga, kot je zmanjšanje stresa, telesna aktivnost, izogibanje cigaretam in zdrava prehrana.

Kar zadeva prehrano, American Heart Association predlaga omejitev nasičenih maščob, alkohola, soli, mastnega mesa in dodanih sladkorjev. Vendar imajo nekatera živila ključna hranila ali edinstvene lastnosti, ki znižujejo krvni tlak.

Dietetiki so odkrili več živil, ki jih priporočajo za zniževanje krvnega tlaka, ki pa jih marsikdo prezre:

Navadna pesa

»Ta zelenjava je bogata z nitrati, ki jih telo pretvori v dušikov oksid, kemično spojino, ki sprošča in širi krvne žile ter izboljšuje pretok krvi,« za EatingWell pravi dietetičarka in nutricionistka Maria Sylvester Terry.

Nitrati zmanjšajo tudi količino dela, ki ga mora opraviti srce, da črpa kri skozi naš sistem, pojasnjuje dietetik Carlie Saint-Laurent Beaucejour. Priporoča, da peso dodate solatam ali smutijem.

Krompir

Krompir, ki ima pogosto slab sloves zaradi previsokega glikemičnega indeksa, je pravzaprav živilo, bogato s hranili, ki ga je vredno vključiti v dieto za dober krvni tlak.

Terryjeva pravi, da en krompir vsebuje 515 miligramov kalija, ki pomaga telesu izločati natrij in zmanjšuje napetost v krvnih žilah, kar posledično pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Vsebuje tudi vitamin C in vlaknine. Še posebej priporočljivo je uživanje sladkega krompirja, ki je bogat tudi z beta karotenom.

Česen

Ne glede na to, ali ga imamo radi v prahu, izvlečku, olju ali celega, je vključitev česna v našo prehrano okusen način za znižanje krvnega tlaka. Oba omenjena dietetičarja priporočata uživanje te zelenjave.

Česen lahko pomaga znižati krvni tlak pri ljudeh, ki že imajo visok krvni tlak, zaradi spojin, kot sta alicin in S-alil-L-cistein (SAC). Te se borijo proti vnetjem, delujejo kot antioksidanti in širijo krvne žile, kar je dobro za pretok krvi. Ima tudi antibakterijske in protivirusne lastnosti.

Jagodičevje

Tudi jagodičevje ima kot večina sadja slab sloves zaradi vsebnosti sladkorja. Vendar so še posebej jagode koristne za hipertenzijo.  Jagodičevje na splošno je bogato z antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi pred poškodbami celic, ki jih povzroča oksidativni stres. Vsebuje tudi vlaknine in vitamin C.

Poleg tega je študija pokazala, da uživanje približno 150 gramov borovnic na dan izboljša pretok krvi, pišejo Nezavisne.