25°C

Suhe slive, trnje in klobasa za dan mučenikov

10.03.2018 ob 17:15
Tradicionalno moški na dan mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso.

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, so na današnji dan mučencev, 10. marec, lahko na svoj račun prišli še moški. Dan so si izbrali kot šaljivo protiutež 8. marcu, ki so ga kot mednarodni dan sicer razglasili Združeni narodi leta 1977 in opozarja predvsem na nujno spoštovanje pravic žensk. Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu.

Tradicionalno moški na dan mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso kot simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja, je Nadškofija Ljubljana objavila na svoji spletni strani.

Po legendi se je v 4. stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Vrgli so jih v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli.

V povprečju šest let krajše življenje

V Sloveniji se je leta 2016 rodilo 10.366 dečkov in 9979 deklic. Dečki so predstavljali 51 odstotkov, deklice pa 49 odstotkov. Moški, ki so tega leta umrli, so bili povprečno stari 73 let ali osem let manj od žensk. Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu se v državah članicah EU za oba spola viša, vendar je za dečke krajše kot za deklice. Dečki, rojeni leta 2016 v Sloveniji, lahko pričakujejo 78 let življenja, kar je šest let manj od števila let, ki jih lahko pričakujejo deklice, navaja državni statistični urad.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji 817.000 delovno aktivnih prebivalcev, med njimi je bilo moških 447.000 oz. 55 odstotkov. Terciarno izobrazbo je imelo 275.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega 41 odstotkov moških. Višje- in visokošolsko izobraženi moški so za svoje delo prejeli mesečno povprečno 2596 evrov, kar je 450 evrov več od žensk z enako izobrazbo.

Moški manj zadovoljni z življenjem kot ženske

V EU so moški leta 2016 v povprečju zaslužili 16 odstotkov več od žensk. Najmanjša razlika med plačo moškega in plačo ženske je bila v Romuniji, kjer je znašala 5,2 odstotka, največja pa v Estoniji, kjer je bila več kot 25-odstotna. Slovenija, kjer je razlika znašala 7,8 odstotka, je med državami, kjer se je razlika od leta 2011 najbolj povečala, in sicer za 4,5 odstotne točke. Bolj se je povečala le še na Portugalskem, in sicer za 4,6 odstotne točke.

Stopnja tveganja revščine je bila pri moških leta 2016 manjša kot pri ženskah. Znašala je 12,5 odstotka, kar je 2,7 odstotne točke manj od stopnje tveganja revščine pri ženskah.

Moški v Sloveniji so na splošno malenkost manj zadovoljni z življenjem kot ženske. Moški, stari vsaj 16 let, so leta 2013 na lestvici od 0 do 10 ocenili svoje zadovoljstvo z življenjem s povprečno oceno 6,9, s čimer se je Slovenija med 28 članicami EU uvrstila na 16. mesto. Ženske so svoje zadovoljstvo z življenjem ocenile s povprečno oceno 7,0, kar je Slovenijo uvrstilo na 14. mesto.

STA

Top tedna

Zbirala denar za operacijo deklice, nato pa izginila

Šestletna Maša iz Pesnice pri Mariboru bi se morala prihodnji teden odpraviti na operacijo v ZDA, ...

FOTO in VIDEO: Andrej Šiško prepeljan v UKC Maribor

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaz...

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO: Več hektarjev vinogradov so zapustili, sedaj jih več nihče ne želi

Zapuščeni vinogradi v okolici Maribora burijo krajane. Več let se jih nihče ni dotaknil, sedaj s...

Dispečerski center bo kmalu pričel z delom, načrtujejo nove zaposlitve

Na Trgu Leona Štuklja so s 1. junijem odprli dispečerski center za nujno medicinsko pomoč, za pre...

FOTO: V nesreči umrl mlad motorist, ki je vozil pravilno

Nesreča se je zgodila, ko je 46-letna voznica osebnega avtomobila vozila po regionalni cesti iz sme...