Post je časovno obdobje, v katerem ne uživamo hrane. Izvaja se različno, od 12 ur (intermitni post) pa do 40 dni (versko postenje).

Post je ponastavitev telesa. Po postu lahko imate boljše življenjske navade. To je kot ponastavitev telesa, uma in navad. Pomembno je le, da imate dobra navodila in načrt, kako ga izvesti. Če se spopadate s kakršno koli boleznijo, morate biti v času posta pod zdravniškim nadzorom.

Post je naravna metoda za zdravljenje številnih bolezni

Leta 2016 je bila izvedena največja študija na področju postenja s 1422 subjekti, ki so se postili od 4 do 20 dni. Oseba je imela 24-urni zdravniški nadzor in podporo ter čustveno in duhovno podporo tako medicinske ekipe kot drugih udeležencev.

Ugotovili so, da so se vsi parametri, metabolni parametri, spremenili; izboljšali in normalizirali. Najprej se je zmanjšala teža, zmanjšal se je zlasti obseg trebuha. Nato se je znižal krvni tlak, sistolični in diastolični. Krvni tlak se je znižal pri vseh; tako pri tistih, ki so prej imeli normalen krvni tlak, kot pri tistih, ki so uživali zdravila. Tisti, ki so bili na tabletni terapiji, so morali ukiniti zdravila ali zmanjšati odmerke zdravil, da ljudje ne bi imeli težav zaradi prenizkega krvnega tlaka. Glikemija (količina sladkorja v krvi) se je znižala in normalizirala na nižje ravni, ketonska telesa v urinu pa so naraščala.

(Ketoni nastajajo pri metabolizmu maščob. V urinu se pri zadostni prehrani praviloma ne pojavijo. Če ste v zadnjih 12 urah pojedli manj, kot ste porabili, je večja možnost, da boste izmerili prisotnost ketonov v urinu.)

Opazili so tudi velike spremembe v krvnih parametrih. Pri ljudeh s povišanimi vrednostmi so se parametri zelo hitro popravili: znižali so se lipidi v krvi, trigliceridi in holesterol LDL. Opravljali so tudi ledvične in jetrne teste; vrednosti so bile normalne. Zamaščena jetra so si lahko opomogla in se znebila odvečne maščobe.

Hitrost sedimentacije in drugi vnetni parametri so se zmanjšali. Med postom se vnetje po navadi zmanjša (hitrost sedimentacije eritrocitov je krvna preiskava, ki pomaga pri diagnosticiranju vnetja v telesu).

Kar 85 % ljudi, ki so imeli presnovne motnje, kronične vnetne in degenerativne bolezni ter težave s psihično in fizično izčrpanostjo, je poročalo o ogromnem izboljšanju zdravstvenega stanja.

Pri 85 % ljudi, ki so se bojevali s presnovnimi motnjami (debelost, diabetes mellitus tipa 2, hiperlipidemija, hiperurikemija), s kroničnimi vnetnimi in degenerativnimi boleznimi (artritis, fibromialgija, gastritis, alergije, neurodermatitis …) ter s psihično in fizično izčrpanostjo (depresija, kronična utrujenost, izgorelost), je dokumentirano ogromno izboljšanje. Pri preostalih 15 % pa ni prišlo do sprememb.

V krajših obdobjih posta, kot je prekinitveno postenje (angl. intermittent fasting) ali postenje vsak drugi dan, se število krvnih celic zmanjša. Predvidevajo, da se to zgodi zaradi avtofagije (citoplazemska celična smrt) in apoptoze (programirana celična smrt), kar pomeni, da celica uniči sama sebe. To je pojav, ki med postom vodi do odstranitve starih struktur ali celic. Poškodovane strukture se lahko samoprebavijo in delno reciklirajo (med postom se aktivirajo stem cells). Po postu, ko ponovno uvajamo hrano, se celice in tkiva regenerirajo ter pomlajujejo z aktivacijo matičnih celic. Te obnavljajo bazen celic, tkiv v telesu in predvsem imunskih celic v krvi. Zato je zelo pomembno, da se štiri do pet dni po postu počasi in postopoma uvaja kakovostna hrana. Brbončice za okušanje so se obnovile, zato je mogoče uživati že v najpreprostejši hrani.

Post naj bo prijeten in ne obremenilen

Študija je potrdila izboljšanje čustvenega in tudi telesnega počutja med postom. Dobro počutje so dokumentirali od prvega do zadnjega dne. Ljudje mislijo, da se med postom počutite utrujeni, slabo, da ste lačni. 93 % udeležencev v preiskavi po nekaj urah posta ni čutilo lakote.

Priporočljivo se je postiti vsako leto, svetuje Barbara Sokolovič, mag. farm. Lahko se postite tudi en ali dva dni na teden ali nekaj ur na dan, to je od 12 do 16 ur. To bi bil prekinitveni post za daljši čas. Lahko pa uporabite druge prehranske strategije. Če ste zdravi in imate normalno telesno težo, se lahko le občasno postite. Poslušajte svoje telo, kakšen post mu najbolj ustreza.

Komu se post odsvetuje?

Post se odsvetuje ljudem, ki nimajo telesnih zalog, so podhranjeni in oslabljeni, ter tistim, ki imajo hude akutne zdravstvene težave.

Drugim, ki so psihično in telesno preobremenjeni, so sladkorni bolniki, imajo težave s krvnim tlakom in drugimi kroničnimi bolezni, pa se svetuje post pod zdravniškim nadzorom.

Med postom morate zaužiti več tekočine kot običajno

Količina tekočine, ki jo morate zaužiti na dan, je najmanj 3 litre (najbolje 4–5 litrov). Najboljša je voda, če je mogoče, negazirana voda. Gazirana voda povzroča nastajanje plinov in je zaradi večje količine kislin lahko neprijetna za želodec. Podobno velja za kavo in zeleni čaj. Poleg vode je zjutraj večinoma bolje piti topli čaj, najboljše zeliščni čaj. Sadni čaj lahko povzroča kislino. V čaj lahko dodate malo medu, ki vam bo dal več moči.

V času kosila je priporočljivo piti sveži sadni sok. Vendar ne spijte vsega naenkrat, uživajte v požirkih. Ogljikovi hidrati v sokovih vam dajejo energijo, zato jih je bolje zaužiti v manjših količinah.

Za večerjo so odlične bistre juhe, ki pomirjajo in so zelo prijetne za želodec.

Juhe in sokovi ne smejo biti pregosti. Ko je konsistenca pregosta, začne delovati debelo črevo in sami sebi povzročite občutek lakote.

Post izključno z vodo daje telesu v petih do šestih dneh veliko stresa. Ogljikovi hidrati ne prihajajo v telo, ti pa vam dajejo moč in pomagajo pri prebavi lastnih maščobnih celic, kar vam daje še več moči. Torej, ko nič kalorij ne pride v vaše telo, je to hud stres za telo. Vaš cilj je, da je post dober za vas, da uživate v njem. Z vodnim postom tega ne moremo doseči v tako kratkem času.

Za pravilni post se je potrebno odpovedati tudi kavi

Če se želite pravilno postiti in ponastaviti svoja čutila, je bolje, da ne uživate poživil.

Na začetku posta lahko občutite zaspanost, ste utrujeni, občutite celo nekakšno tesnobo, ne morete se osredotočiti, krvni tlak se lahko nekoliko zniža, ker ni stimuliran, zato lahko nastanejo glavoboli, kar je specifičen simptom pri opustitvi alkohola in kave.

Kaj lahko storite, ko vas boli glava, ko ste utrujeni, brez energije, včasih celo nekoliko depresivni zaradi odtegnitvenega učinka?

Lahko si privoščite krajši 20-minutni spanec (angl. power nap) ali daljši spanec. Obraz si splahnite z mrzlo vodo, pojdite pod hladno prho ali pa si privoščite energijsko terapijo, pojdite v dobro družbo. Najbolj pa priporočam sprehod v naravi.

˝Ko se počutite utrujeno ali brez energije, si lahko privoščite krajši ali daljši spanec. Najbolj pa priporočam sprehod v naravi,˝ še dodaja Sokolovičeva.