Prvomajski prazniki so tista neuradna prelomnica, po kateri začne na slovenskih balkonih in dvoriščih dišati po peki na žaru.

Tako v teh dneh gotovo kak piknik čaka tudi vas, če pa ste slučajno postavljeni pred vlogo gostitelja, pa boste nadvse veseli nekaj uporabnih nasvetov. Z njimi boste zasloveli kot »žar mojster« ter svoje goste navdušili s kosi mesa, ki bodo za prste polizat’.

Izbira popolnega kosa mesa

Za začetek je ključna izbira pravega mesa. Ne omejujte se na en sam tip mesa. Razveselite brbončice z raznolikostjo - goveje meso, svinjina, piščanec, rebra, za »nemesojedce« pa so vselej dobra izbira ribe in morda celo kakšen zelenjavni polpet.

Pri tem pa ne pozabite na svežino. Poiščite meso žive barve, brez neprijetnega vonja in z rahlo mastno oblogo. Sveže meso se bo na žaru peklo enakomerneje in dalo sočnejši rezultat. Pomembna je tudi debelina mesa, ki naj ustreza načinu peke. Tanjši kosi so primerni za hitro peko na močnem ognju, debelejši pa za počasno peko na nizki temperaturi.

Kot nalašč za prvi majski vikend vas že v tem tednu v trgovinah Jager čaka bogata izbira izdelkov, s katerimi lahko priredite nepozaben piknik – vse od vrhunskih, slovenskih kosov mesa, do sezonske zelenjave, omak, svežega kruha …

Naj vas pri izbiri ključnih komponent vašega piknika vodi le kreativa! Preverite ponudbo v trgovinah Jager v tem tednu tukaj!

Marinada: Dvignite okus na višjo raven

Marinada sicer ni nujna, a z njo lahko dosežete eksplozijo okusov. Ne bojte se preizkušati različnih kombinacij. Klasična oljčna olja in zelišča so dobra osnova, lahko pa dodate tudi citruse, med, kis, sojino omako, ingver, čili ali celo čokolado za edinstven okus.

[[image_2_article_65715]]

Pri tem pa je pomemben čas mariniranja. Mesa ne marinirajte preveč, saj lahko postane žilavo. Za večino marinad zadostuje od 30 minut do nekaj ur. Ne pozabite pa na maščobo v marinadi, ki pomaga ohraniti sočnost mesa.

Priprava žara

Preden se lotite peke, poskrbite za ustrezno pripravo žara. Očistite rešetko, da se meso ne prime in ne zažge. Prav tako pustite, da se žar dobro segreje, saj boste le tako dosegli lepo zapečeno zunanjost ter sočno notranjost.

Bodite pozorni tudi na izbiro kuriva - oglje daje dimljen okus, les doda saden ali zeliščni pridih, plin pa je enostaven in priročen.

Seveda je pred pripravo žara ključno še nekaj … Kakovosten žar. Preverite ponudbo žarov na oddelkih tehnike trgovin Jager tukaj in v letošnjo »žar sezono« stopite z novo pridobitvijo!

Pravilna peka za vrhunski rezultat

Ko je žar pripravljen, pa se začne »ples nad žerjavico«. Pomembno je, da mesa ne premikate preveč, ko ga položite na rešetko, da se sok ne izgubi. Počakajte, da se na spodnji strani lepo zapeče, nato pa ga obrnite.

[[image_3_article_65715]]

Za popolno peko pa je najboljši zaveznik termometer za meso. Za različne vrste mesa veljajo različne temperature, idealna pa je med 45 in 65 ter več °C za goveje meso – odvisno od tega, ali goveje meso pripravljate »rare« ali »well done«, med 65 in 70 °C za svinjino in med 71 in 75 °C za piščanca.

Ko je meso pečeno, ga ne pozabite pustiti počivati pod folijo 5 do 10 minut. Tako se sokovi enakomerno porazdelijo, meso pa bo bolj sočno.

Triki in skrivnosti za mojstrsko peko na žaru

Poleg osnovnih pravil, pa obstajajo še številne skrivnosti mojstrov peke na žaru. Te so recimo, da meso solimo tik pred peko, da ne izgubi soka; dodaten dimljen okus dosežemo z namočenimi lesenimi trskami ali vejicami, položenimi na žerjavico.

[[image_1_article_65715]]

Dodajte svoji mojstrski peki na žaru še piko na i. Preverite ponudbo žarov tukaj.

Debelejše kose mesa lahko med peko delno pokrijete s folijo, da se ne izsušijo; za lepo zapečeno zunanjost pa meso pred peko premažite z oljem. In nenazadnje, ne pozabite očistiti žara po vsaki peki, da bo naslednji piknik prav tako uspešen!