29. februar je prav poseben dan, ki ga obeležujemo vsaka štiri leta. Nesrečneže rojene na ta dan šaljivo imenujemo "Smolčki", saj lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le v prestopnih letih. V Sloveniji je takšnih ljudi 1329.

Brez prestopnih let se letni časi ne bi ujemali s koledarjem

Leto traja približno 365,25 dni, kar pomeni, da se brez prestopnih let letni časi ne bi ujemali s koledarjem. Zato februarju na štiri leta dodamo en dan. Če prestopnih let ne bi bilo bi se naš koledar v stoletju zamaknil za kar 24 dni. Prav zaradi te posebnosti se ljudje, rojeni 29. februarja, šalijo, da se starajo štirikrat počasneje od ostalih.

V Sloveniji "Smolčki" ob "neprestopnih letih" večinoma praznujejo 1. marca, v nekaterih drugih državah pa že 28. februarja. Ne glede na to, kdaj praznujejo pa je 29. februar za njih prav poseben dan, ko se lahko spomnijo svojega edinstvenega rojstnega dne in se veselijo naslednjega praznovanja čez štiri leta. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) se je v zadnjem prestopnem letu, ki je bilo 2020, v Sloveniji rodilo 28 novih "nesrečnih" otrok.

Gre za izjemno redek rojstni dan

Na svetu naj bi bilo približno 4,8 milijona ljudi, rojenih 29. februarja. Najbolj znana oseba med njimi je verjetno papež Pavel III. (rojen leta 1468) in pa znan košarkar Tony Parker (rojen leta 1982). V preteklosti so nekateri celo verjeli, da so ljudje, rojeni 29. februarja, obdarjeni s posebnimi močmi.

[[image_1_article_63741]]

Med slovenskimi "Smolčki" je tudi naša bralka Martina, ki pri 32. letih uradno praznuje svoj osmi rojstni dan. Sama pravi, da rojstni dan praznuje vsako leto, vendar je pri datumu prilagodljiva in praznuje takrat, ko imajo tudi vsi ostali čas. Vesela pa je predvsem tega, da je bila celih 16 let edina "Smolčica" v domačem kraju. "Marsikdo sploh ne verjame ali pa me celo vpraša, kako imam na dokumentih napisan datum, če tega datuma v bistvu ni," se je pošalila.