Zdi se, da so ljudje razdeljeni glede tega, ali je prava izbira jutranje pijače kava ali čaj, toda za mnoge je močna kava edini način, da se počutijo zares pripravljene na nov dan. Vendar pa je britanski zdravnik pred kratkim opozoril na presenetljiv znak, ki kaže, da "ne bi smeli piti kave".

Dr. Anis Khalaf je s svojimi 457.000 sledilci na TikToku delil videoposnetek, v katerem pojasnjuje, kako preveriti vpliv kave na vaše zdravje. V zdaj viralnem videu je rekel: "Če želite izvedeti odgovor, boste primorani iztegniti jezik. Lahko greste do ogledala in naredite majhen test."

Za to je krivo neravnovesje v telesu

"Če imate na jeziku veliko razpok z gosto rumeno oblogo, verjetno ne bi smeli piti kave," je pojasnil v videu in dodal, da je za to deloma krivo morebitno "neravnovesje v telesu", kar lahko pitje kave sčasoma še poslabša. In čeprav ni navedel preveč podrobnosti o tem, zakaj se to zgodi, je omenil "pomanjkanje yina", ki je značilno za kitajsko medicino.

Pojasnil je: "To je pomanjkanje yina s toploto in vlago, kar v bistvu pomeni pomanjkanje tekočine ali mraza s prevzemom toplote." Če ste, tako kot mi, še vedno zmedeni, kaj pravzaprav je "pomanjkanje jina", je dr. Lawrence Cunningham, splošni zdravnik pri The UK Care Guide, zadevo razložil nekoliko podrobneje. Povedal je, da gre za neravnovesje v telesu, kjer se 'hranilni vidiki' izčrpajo, kar vodi v nemir, občutke tesnosti in druge neprijetne simptome. Čeprav lahko kava vse te simptome zagotovo okrepi pa je zatrdil, da dejansko ni vedno vzrok za porumenelost jezika.

Obloga ni nujno povezana s kavo

V pogovoru s portalom The Sun je dodal: "Po mojih izkušnjah debela rumena obloga na jeziku na splošno kaže na neravnovesje v prebavnem sistemu telesa in ne na poseben odpor do kave. To oblogo je mogoče pripisati vrsti dejavnikov, kot so slaba ustna higiena, dehidracija ali prisotnost bakterij in kvasovk. Čeprav kava sama običajno ni neposredni vzrok, lahko poslabša razmere, ki vodijo do takšnega premaza."

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy - Bronski Beat