Ste bili kdaj označeni za lenega, ker ste ponoči radi dlje pokonci, imate neurejeno sobo ali pa kdaj izrečete kletvico? Čeprav so te navade pogosto označene za slabe, pa psihologi sedaj razkrivajo, da so lahko znak nadpovprečne inteligence.

Neurejena soba, prostran um

Mnogi menijo, da neurejenost pomeni neorganiziranost in manjšo produktivnost. Vendar pa študija z Univerze v Minnesoti kaže drugače. Psihologi so ugotovili, da imajo ljudje z neurejenimi sobami pogosto višji IQ in so bolj ustvarjalni. Razlog? Ko se ukvarjate z velikimi idejami, urejenost okolja ni ravno na vrhu prioritetne liste. Neurejenost torej lahko pomeni, da ste potopljeni v globok miselni proces.

Nočne ptice so pametnejše

Zgodnje vstajanje je pogosto slavljeno kot znak vztrajnosti in produktivnosti. Vendar pa tisti, ki raje ostanejo pokonci do poznih ur in se zbudijo kasneje, niso nujno leneži. Pravzaprav so lahko celo inteligentnejši. Študija, objavljena v reviji Psychology Today, je pokazala povezavo med nočnim načinom življenja in višjim IQ. To je posledica drugačnega cirkadianega ritma, ki omogoča boljšo kognitivno delovanje v poznejših urah.

Preklinjanje: znak bogatega besednjaka in iskrenosti

Preklinjanje je pogosto stigmatizirano kot znak neciviliziranosti. Vendar pa študija, ki so jo izvedli na kolidžu Maris v New Yorku, ponuja drugačen pogled. Raziskovalci so odkrili, da imajo ljudje, ki preklinjajo pogosteje, pravzaprav bogatejši besedni zaklad in boljše retorične sposobnosti. Poleg tega so pogosto bolj iskreni, saj preklinjanje odraža pristna čustva. To pomeni, da so tisti, ki ne skopijo s kletvicami, verjetno bolj avtentični in odkriti v izražanju svojih misli in občutkov.